Desery

Maliniakowa w karmelowym płaszczyku śpieszy na wielkanocne śniadanie

1 Min. czytania

W moim domu na świątecznym stole nie może zabraknąć baby. Zazwyczaj-w zasadzie zawsze, jest to baba drożdżowa, bardzo tradycyjna, dostojna i pyszna. Ale czekając na Wielkanoc postanowiłam trochę poeksperymentować i wymyśliłam połączenie piaskowej babeczki z malinowym sokiem, otulonej karmelową polewą. Efekt przeszedł moje oczekiwanie, babka zniknęła błyskawicznie i na moim stole pojawi się na pewno. Może Was też skusi? Baba na żywo miała delikatny różowy kolor, ot tak jakby wybiegła na lekko mroźny poranek, może spóżniona biegła z  koszyczkiem? A może leciutko zaróżowiła się ze wstydu, gdy ktoś pochwalił jej karmelowy płaszczyk? Właśnie, płaszczyk. Planowała lukrowane, białe futerko, ale w końcu mamy wiosnę, więc zamiast futerka mamy tradycyjny trencz w kolorze karmelowej czekolady. Babeczka chciała być elegancka więc szyku zadają jej złote perełki, a cytrynowe perfumy dodają całości świeżości i wiosennej lekkości. To co, zaprosicie taką babę na wielkanocne śniadanie? Ja na pewno ją zaproszę na stół. To znaczy do stołu.

Składniki:
Masło-125 gramów
4 jajka
Mąka tortowa-1,5 szklanki
Mąka ziemniaczana-3 łyżki
Cukier puder-3 łyżki
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Sok malinowy(najlepiej domowy )-5 łyżek
Skórka  i sok z połówki cytryny
Masło i kasza manna do formy
Polewa:
Czekolada karmelowa-tabliczka
Mleko-2 łyżki
Perełki do dekoracji-opcjonalnie

Masło ucieram z cukrem pudrem na jasny krem. Dodaję partiami 4 żółtka i dalej dokładnie ucieram. Teraz czas na kolor-dodaję sok z malin- jeżeli zależy nam na bardziej różowym kolorze warto dodać barwnik. Całość mieszam, dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszam i dodaję sok i skórkę z cytryny. Białka ubijam na sztywną pianę, delikatnie dodaję do ciasta, mieszam bardzo delikatnie. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną, piekę około 45 minut w 180 stopniach.

Gdy babka ostygnie zajmuję się polewą. Czekoladę łamię na kawałki, rozpuszczam na parze z dodatkiem mleka-nie podjadać, wiem,że pachnie zabójczo, ale palce przy sobie. Ciepłą polewą smaruję babkę, dekoruję i chowam głęboko, bo pachnie tak,że może nie doczekać  świątecznego śniadania.

Wielkanocne Smaki - edycja V

1455 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.