Ciasta

Ananasowo-kokosowo z kleksem czekolady

2 Min. czytania

Pieczenie ciast to dla mnie świetny relaks. Zamykam się w kuchni, puszczam ulubioną muzykę, mieszam, kroję, dodaję i piekę. Po męczącym tygodniu nagrodą dla mnie jest zamknięcie się w kuchni, odcięcie do wszystkiego-oczywiście nie od muzyki, która musi wtedy mi grać i zajęcie kuchennymi sprawami. Ciasta są moją słabością, lubię je piec, lubię znajdować nowe smaki i łączyć w całość. Tym razem zrodziła się we mnie tęsknota za latem. Poprzedni weekend był cudowny-ciepły i słoneczny. Tymczasem ledwie 7 dni później znów rządziła późno zimowa nadmorska aura, czyli wietrznie, czyli chłodno, czyli szaro. Potrzebowałam czegoś z nutką wakacji, egzotyki, słońca. Ale jak to zrobić nie mając pod ręką pełnych słońca owoców? Ananas, puszka ananasa starczy by stworzyć namiastkę rajskiego klimatu. Do tego szczypta kokosa i kropelka czekolady. Mój szybki przepis na odrobinę wakacji zimą. Ciasto jest miękkie, niezbyt słodkie, kusi kokosowym aromatem i słodyczą ananasa. Bardzo je polecam bo naprawdę na moment przenosi w jakąś słoneczną krainę. Taki bilet do raju.

                                                           

 Składniki:
  Masło-125 gramów plus  łyżka
                                                         Mąka pszenna- 300 gramów
5 jajek

Śmietana 18 %-mały kubeczek

Cukier – 4 łyżki

Ananas-puszka

Czekolada min. 60% kakao-tabliczka

Mleko-2 łyżki

Wiórki kokosowe-5 łyżek

Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki

Ekstrakt z wanilii-parę kropel

Masło i bułka tarta do formy

 Wiórki kokosowe prażę na suche patelni przez minutę. Ananasy kroję w  kostkę-trzy plastry zostawiam na wierzch. Masło ucieram z cukrem na jasny krem, następnie pojedynczo wbijam jajka i ubijamy aż wszystko się połączy.Do masy maślano-jajecznej dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Teraz czas na dodatek śmietany, i syropu ananasowego-wlewam go tyle ile zmieści się w kubeczku po śmietanie. Dokładnie mieszam całość. Jako ostatnie dodaję wiórki i kawałki ananasa. Ciasto wylewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, piekę je przez mniej więcej 45 – 50 minut w 175 stopniach. Zostawiam do przestudzenia.
Teraz czas na polewę. W rondelku roztapiam czekoladę, dodaję mleko i masło-mieszam i ciepłą czekoladą polewam ciasto. Na wierzchu układam pozostałe plastry ananasa przekrojone na pół.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.