Śniadania na słono

Śniadanie po litewsku

2 Min. czytania

O tym,że mam litewskie korzenie codziennie przypomina mi moje nazwisko i kilkakrotne prośby o przeliterowanie, zakończone- tak to się pisze?, niebywałe. Tak, moi dziadkowie pochodzili z Litwy, o ile babcia ma trochę polskich korzeni, o tyle dziadek był w 100 procentach Litwinem. Nie wiem ile procent ja mam „litewskości” we krwi, ale wiem,że lubię tamte smaki. No dobrze nie wszystkie smaki. Irytuje mnie polewanie wszystkiego śmietaną i skwarkami. Ale poza tym to kocham tamte smaki, które bardzo ciepło mi się kojarzą. Moja siostra z podróży do Kłajpedy wróciła z dodatkową torbą pyszności, które zamieniłam na smakowite śniadanie. Najpierw chleb, ciemny,całkowicie żytni, kiedy byłam ciut młodsza, ba nawet ze 3 lata wstecz nie mogłam się przemóc i zjeść więcej niż okruszek. Bardzo wyrazisty, gliniasty, z masą kminku. Do tego smaku trzeba po prostu dojrzeć. Następnie kiełbasa, tradycyjna, sucha , o intensywnym czosnkowym smaku. Ser, ni to twaróg,ni ser żółty. Nie tak „miękki” jak twaróg, nie tak suchy jak żółty. Cudownie wędzony z pomarańczową skórką, pełen przypraw-znów rządzi czosnek,miłość do niego mam więc zapisaną w genach, Litwini muszą go lubić. Ser jest cudowny, mogę go jeść niemal kilogramami. Nie znalazłam w okolicy czegoś podobnego-jedynie wędzony twaróg w jednym z dyskontów, ale podczas jarmarków i targów jedzeniowych zajrzyjcie koniecznie na litewskie stoisko i spróbujcie tych pyszności. Nie wiem czy takie śniadania jada się na Litwie-wstyd się przyznać.ale dopiero niebawem odwiedzę kraj moich dziadków. To raczej moja inwencja, wykorzystałam to co znalazłam w lodówce. Grzanki z ciemnego chleba. kiełbaska, ser. Zupełnie inna jajecznica. Warto ją spróbować nawet z lokalnych, łatwo dostępnych produktów, można nieźle zaskoczyć rodzinę nowym smakiem podczas niedzielnego śniadania. Chrupiące grzanki i kremowy ser-pychota.

Składniki:
2 kromki ciemnego, żytniego chleba-u mnie litewski
Kiełbasa-u mnie wiejska wersja kindziuka
Ser wędzony-gruby plaster
2 jajka
Odrobina masła
Szczypiorek
Pieprz

Kiełbaskę kroję dość drobno, podsmażam na łyżeczce masła. Na tłuszcz wrzucam chleb pokrojony w grubą kostkę, smażę aż będzie chrupiący. Ser kroję w dużą kostkę, siekam szczypiorek-na razie odstawiam na bok. Jajka rozkłócam z pieprzem i odrobiną wody, masę łączę z serem i szczypiorkiem. Wylewam na patelnię i smażę aż tylko jajka się delikatnie zetną-w ten sposób grzanki zostaną chrupiące. Podaje od razu.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.