Ciasta

Obłędnie czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

1 Min. czytania

Nie będę ukrywać,że w nowy tydzień lubię wejść na słodko. A jeszcze lepiej jeżeli nowy tydzień ma smak czekolady. Pomysł na to ciasto przyszedł mi do głowy podczas zakupów. czekolada, jeszcze więcej czekolady i kolejna porcja czekoladowej przyjemności. Dla przełamania brzoskwiniowy dżem. Kupiłam szybko co mi było potrzebne i zabrałam się za pieczenie. Aromat czekolady, jeszcze więcej czekolady… Ostrzegam, to ciasto jest tak czekoladowe, że łatwo można stracić zmysły. Może się też okazać, że o porcję ciasta, czy też torciku-nazewnictwo dowolne, będą toczyć się u boje. W moim domu niemal doszło do rękoczynów. Skończyło się na tym, że cała blacha spoczęła na kolanach głowy rodziny, która zjadała kawałek po kawałku, ku rozpaczy swoich krewnych. Myślę,że upieczenie tego ciasta i pójście na piknik, względnie ukrycie się w piwnicy przy złej pogodzie, to najlepsze rozwiązanie.Można też przygotować je specjalnie dla mamy na jej jutrzejsze święto.

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
Mąka pszenna tortowa-szklanka
Cukier-80 gramów
Kakao-3 łyżki
Tarta gorzka czekolada Goplana 60 % kakao-3 łyżki
Proszek do pieczenia-1,2 łyżeczki
Ekstrakt z wanilii-parę kropel
Przełożenie:
Dżem brzoskwiniowy-słoiczek
Polewa:
Mleczna czekolada-tabliczka
Gorzka czekolada Goplana 60% kakao-50 gramów
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do posmarowania formy
Ewentualnie truskawki i błyszczący cukier do dekoracji

Jajka ubijam z cukrem na jasną pianę. dodaję wanilię. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączę z  masą jajeczną. Dodaję tartą czekoladę i delikatnie mieszam całość. Ciasto przekładam do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę ciasto 20 minut w 180 stopniach.
Kiedy ciasta wystygnie przekrajam je na dwie części, jedną smaruję dżemem brzoskwiniowym-ja użyłam domowego dżemu brzoskwniowego z wanilią, przykrywam drugim kawałkiem ciasta.
W kąpieli wodnej roztapiam mleczną czekoladę, dodaję odrobinę mleka i smaruję nią ciasto. Tak samo postępuje z gorzką czekoladą i nierówno polewam nią mleczną czekoladową warstwę, tworząc esy-floresy.
Ciasto można dodatkowo ozdobić truskawkami i błyszczącym cukrem.

Z czekoladową nutą

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

70 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.