Obiady

Kurczak w sosie cytrynowym

1 Min. czytania

W weekendy lubię dłużej posiedzieć w kuchni, to taki czas kiedy mogę się zrelaksować przy mieszaniu, ukręcaniu, dodawaniu, krojeniu… Tym razem kupiłam jednak niekłopotliwą pierś z kurczaka, i już byłam gotowa zrobić zwykłe kotlety, kiedy pomyślałam-nie, czas na odmianę. Uśmiechnęła się do mnie cytryna, dodałam parę ziół, troszkę miodu, nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem czosnku, wszystko natarłam, upiekłam i bach, gotowe. Delikatne i wyjątkowo soczyste mięso, świetnie współgra z lekkim sosem cytrynowym. Sos jest kombinacją wielu różnych smaków. Lekką cytrynową gorycz łagodzi słodycz miodu i pieczonego czosnku. Do tego zioła. Zakochałam się w tym sosie. Cała moja rodzina uznała,że taki kurczak wart jest grzechu. Coś czuję,że jutro na obiad zrobię powtórkę.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
1,5 cytryny
Duża łyżka miodu
5 ząbków czosnku
Oregano-łyżeczka
Bazylia-łyżeczka
2 łyżki oliwy
Świeżo mielony pieprz
Sos:
Pół szklanki bulionu-najlepiej domowego rosołu
łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Zaczynam od umycia mięsa i dokładnego wysuszenia,. szykuję marynatę. Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę i wyciskam sok. Miażdżę ząbki czosnku. Łączę oliwę z sokiem cytryny i czosnkiem. Dodaję zioła. Pierś nacieram marynatą, posypuję pieprzem. Zostawiam w chłodnym miejscu na minimum dwie godziny.

Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty,przekładam do brytfanki i piekę około 15 minut w 165 stopniach. Czas na sos. Podgrzewam bulion, dodaję do niego marynatę. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszam z odrobiną sosu, wlewam do całości i gotuję do zgęstnienia. Sosem polewam mięso i piekę całość przez 35 minut.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.