Obiady

Knedle z truskawkami

1 Min. czytania

Szczerze się przeraziłam. Wracając z pracy zaszłam do ukochanego warzywniaka i co zastałam? Jedną jedyną łubiankę z truskawkami. Miła pani mówi mi,że tych uroczych owoców coraz mniej. W tym momencie z mojego wnętrza wydobył się niemy krzyk-o nie. Szybko wzięłam truskawki, i pognałam w stronę domu. Miałam plan-w tym sezonie nie robiłam jeszcze knedli z truskawkami-a specjalnie na tę okazję zachowałam trochę „starych” kartofli. Te rażące niedopatrzenie postanowiłam szybciutko nadrobić. No może nie aż tak szybciutko, nie ma co się oszukiwać knedle to nie jest posiłek w 5 minut. Ale za to daje maksymalną radość przy jedzeniu. Lepienie, zabawy z ciastem bardzo mnie relaksują. Zaś jedzenie tych pyszności przenosi w błogi stan zachwytu….

Składniki:
około 1,5 kilograma kartofli
1 duże jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
ekstrakt  z wanilii
500 gramów truskawek
Masło-2 łyżki
Cukier
Sól

Obieram kartofle, gotuję je w lekko osolonej wodzie i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Truskawki obieram, kroję na połówki,skrapiam wanilią i odstawiam do lodówki.
Gdy kartofle są zimne przeciskam je przez praskę. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i łyżkę cukru. Zagniatam aż ciasto przestanie się kleić do rąk-w razie potrzeby dodaję więcej kaszy manny.
Z ciasta odrywam małe kawałeczki, formuję z nich kółka, do środka wkładam po połówce truskawki, formuję kule i od razu chowam gotowe knedle pod ściereczką.
Knedle wkładam do wrzącej wody-lekko osolonej, gotuję je przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polewam je roztopionym masłem i posypuję cukrem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.