Obiady

Odwrócone knedle ze śliwkowym sosem

1 Min. czytania
Zmienna pogoda, zimne kaloryfery i katar gotowy. Swój wolny dzień postanowiłam wykorzystać nie tylko na wylegiwanie się pod kocem, rozgrzewanie imbirową herbatką i maraton z Żoną Idealną. Poczłapałam do kuchni i wymyśliłam sobie knedle. Miałam śliwki, sięgnęłam więc po kartofle i zonk. Kartofle miały dojechać dopiero wieczorem, czyli po obiadowej porze. Ochota na knedle nie przechodziła, więc cóż robić, albo kupić gotowe, albo zrobić je inaczej. W lodówce leżały drożdże, zrobiłam więc knedle drożdżowe ze śliwkowym sosem o lekko korzennym smaku. Nie wiem co mnie pokusiło by zrobić drożdżowe knedle, był to skok na głęboką wodę. Bardzo głęboką biorąc pod uwagę,że trzy poprzednie próby były średnio udane. Pierwsze były niesmaczne i nieładne. Drugie smaczniejsze, ale bardzo brzydkie. Kolejne ładne,ale wyjątkowo twardawe. A te widoczne uznały,że należy mi się w zaziębieniu odrobina litości i po prostu wyszły. Każdy prosił o dokładkę, więc bardzo je polecam.

Składniki:
Knedle

Mąka pszenna-500 gramów
2 jajka
Mleko-1,5 szklanki
Drożdże-1/3 opakowania
Cukier z prawdziwą wanilią-duża łyżka
Sól – szczypta

Sos
Ćwierć kilograma śliwek
80 gramów cukru
Po dużej szczypcie cynamonu i kardamonu
Kawałek startego imbiru
Ekstrakt wanilii
2 goździki
2 łyżki wody

Podgrzewam mleko-pól szklanki przez około minutę, dodaję do niego drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować. Do reszty mąki dodaję jajka, odrobinę mąki, wlewam zaczyn. Zagniatam gładkie ciasto, zostawiam je na 45 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie formuję okrągłe knedle, ważne-ciasto powinno być idealnie wyrobione, tak by nie podsypywać go mąką podczas wyrabiania, bo knedle będą twarde i suche. Gotowe knedle przykrywam ściereczkę i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie kroję knedle na połowę.
Gdy knedle odpoczywają robię sos. Śliwki myję, kroję na połówki, przekładam do garnka. Zasypuję cukrem i przyprawami, Dodaję 2 łyżki wody, duszę śliwki aż będą miękkie.
W garnku gotuję wodę z solą, wkładam do wrzącej wody  i gotuję knedle około 10 minut.
Podaję je z sosem.

Czas na śliwki

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.