Obiady

Schab duszony w delikatnym sosie i maślane jabłuszka

1 Min. czytania
Dawno temu czytałam książkę Joanny Chmielewskiej i eureka, pojawił się tam przepis na schabowe kotleciki z jabłkami o wspaniałym aromacie majeranku. Spokojnie, nie znajdował się on w rozdziale 100 sposobów na smaczne zabicie niewiernego męża czy też jak pożegnać wścibską sąsiadkę. Danie jadłam nie tylko jeden co wiele razy. Stąd też nie zawiera w sobie nic co miałoby by śmiertelne skutki. No chyba,że mniej wrażliwe jednostki na wyjątkowo pyszny obiad mogłyby chwilowo zatracić się w tym smaku i wydawać się lekko otumanione. Moja mama twierdzi,że taki schab jadło się u niej w domu. Mogę więc powiedzieć,że to takie moje rodzinne danie. Na jesienne, chłodne dni wprost idealne. Rozgrzewa i syci na długo.

Składniki:
6 kotletów schabowych bez kości
2 małe cebule
Niepełna szklanka bulionu domowego
Sos sojowy-duża łyżka
Sól
Pieprz
Łyżka oleju rzepakowego
Masło klarowane-dwie łyżki

Jabłka w majeranku
2 jabłka-koniecznie twarde i kwaskowate
Łyżka klarowanego masła
Łyżka majeranku
Pieprz

Do podania kopytka i kalafior

Mięso myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem z dwóch stron, dodaję sos sojowy i olej. Rozgrzewam klarowane masło, kroje cebulę w piórka, wrzucam na patelnię, dodaję schab i smażę całość do lekkiego zarumienienia-około 10 minut. Następnie dolewam bulion i duszę mięso do miękkości-około 40 minut.

Jabłka myję i kroję w ósemki. Rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję pieprz i majeranek. Smażę jabłka aż będę miękkie, ale zachowają swój kształt.
Na talerzu wykładam schab, jabłka, kopytka i kalafior. Solidnie polewam danie sosem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.