Obiady

Filety drobiowe z mocno ziołowym masłem

1 Min. czytania
Brak czasu, zamieszanie, ręce wciąż zajęte tysiącami spraw, które muszę być zrobione natychmiast. Moja kuchnia zamieniła się w małą, prężnie działającą piekarnię. Kuchnia? Nie, cały dom. Wszędzie było widać blaszki z ciastem i ciasteczkami. Wszędzie straszyły ślady po mące. Ktoś znów się poślizgnął na plamie po mleku, a ja nie mogłam znaleźć proszku do pieczenia. Pomocy. Mimo całego zamieszania i niedoczasu, obiad zjeść trzeba. Musi być szybko, smacznie i sycąco, bo masa pracy wciąż przede mną. W takiej chwili zdecydowałam się na szybkie i niekłopotliwe kotlety z piersi kurczaka z mocno ziołowym masłem. Takie kotlety dodały energii na dalsze kuchenne prace. Festiwal kulinarny już za nami. Było cudownie, jestem bardzo zadowolona, choć okropnie zmęczona. Robię sobie dziś dzień wolny i zamierzam spędzić go w pozycji siedząco-leżącej:)

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
100 gramów masła
1 jajko
2 łyżki mleka
Łyżka mąki owsianej
2 -3 łyżki domowej bułki tartej
Po dużej garści posiekanej mięty, pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku i tymianku
Ząbek czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Odrobina gałki muszkatołowej
Sól
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki klarowanego masła

Masło wyjmuję z lodówki i ucieram na pastę. Dodaję zioła i bardzo drobno posiekany czosnek. Masło schładzam przez minimum godzinę w lodówce- w wersji ekspresowej wkładam do zamrażarki.
Mięso myję i kroję na 4 kotlety.Doprawiam solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Roztrzepuję jedno jajko, na osobne talerzyki wysypuję mąkę i bułkę tartą. Mięso panieruję najpierw  w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Rozgrzewam klarowane masło, mięso smażę po 4 minuty z obu stron na rumiano. Podaję z kawałkami ziołowego masła na wierzchu.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.