Śniadania na słono

Brioszki z miodem i kakao

1 Min. czytania
6 tygodni remontu za mną. Przede mną pewnie jeszcze ze 3 tygodnie i będzie można wrócić do starego,wróć,w zasadzie nowego domu. Remont jest jednak bardzo wyczerpujący i psychicznie i fizycznie. W tym momencie najgorzej wygląda niestety kuchnia, posiada bowiem jedynie docelową podłogę. Meble się robią, czekamy na fronty. Panowie stolarze pocieszają mnie,że w najgorszym razie czeka się na nie jeszcze 5 tygodni. Mam szczerą nadzieję,że żartowali sobie ze mnie. W moim planie remontowym 1 października budziłam się w swoim łóżku, w nowym pokoju,maszerują do kuchni mego projektu i robię pyszną jajecznicę. Nie zniosę zmian w tym harmonogramie. Wszyscy więc trzymajmy kciuki za stolarzy i moje kuchenne meble.
Na kuchenne prace mam mało czasu. Za mało,zdecydowanie. W pracy miałam okropnie męczący czas, tak to jest,jedni pracują,by inni mogli doceniać uroki wrześniowej pełni lata. Do tego męczące dojazdy. Na co dzień idę do pracy 20 minut, albo jadę 1 przystanek autobusem, ot 3 minuty. Teraz zaś dojeżdżam w jedną stronę godzinę. Rano już budzę się spóźniona,a żaden ze mnie śpioch,a skowronek klasy pierwszej.  Nie mogę doczekać się końca tego chaosu. Ale by osłodzić sobie nieco ten chaos zrobiłam brioszki z pysznym nadzieniem-miód i kakao.Niezbyt oczywiste połączenie,ale jakie cudowne. Brioszki są mięciutkie,delikatne, i bardzo pyszne. Świetne na deser i na drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
350 gramów mąki pszennejplus 2 łyżki
150 gramów masła
150 ml mleka plus łyżka
2 jajka
1/3 paczki świeżych drożdży
2 łyżki cukru kokosowego plus łyżka
Łyżeczka esencji waniliowej
Odrobina soli
Nadzienie:
4 łyżki miodu ( nie może być płynny)
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
2 łyżki mleka



Łyżka cukru kokosowegoZ 2 łyżek mąki, łyżki mleka,cukru i drożdży szykuję zaczyn. Odstawiam na kwadrans.
W misce mieszam mąkę z jajkami, mlekiem i zaczynem. Dodaję wanilię  i posiekane masło.Wyrabiam ciasto-około 10 minut. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Łączę miód z kakao.
Z ciasta odrywam kawałki, spłaszczam je, na środku kładę łyżeczkę nadzienia,dokładnie zlepiam bułeczkę. Brioszki układam na blaszce do pieczenia blisko siebie, smaruję je mlekiem i cukrem. Piekę 20 minut w 175 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.