Śniadania na słono

Najprostszy deser jogurtowy

2 Min. czytania
Ciężko mi przychodzą te słowa, ale tak, już po majówce. Tyle czekania, odhaczania w kalendarzu, tyle planów i obaw o pogodę. A proszę, już po. Teraz trzeba czekać kolejne 1,5 miesiąca na dłuższy wolny weekend. Na szczęście wszystkie kuchenne czynności, pieczenie, pierwsze ciasta z truskawkami, rabarbarem, szparagowe pyszności,skutecznie umilą nam oczekiwanie na mam nadzieję ciepły i słoneczny weekend.
Ten, który już za nami nie zapowiadał się za dobrze. Postanowiłam, że spędzę go totalnie bez planu. Wszystko na bieżąco ustalałam po wyjrzeniu przez okno. Okazało się, że to całkiem logiczne wyjście. Patrząc wstecz na minione dni mogę powiedzieć- było super. Zarówno aktywnie, jak i leniwie. Zrobiłam sobie wycieczkę na Mazury. Mam to szczęście, że moje województwo sąsiaduje z Mazurami, wystarczy 100 minut jazdy i pojawiłam się w Ostródzie. Skąd też udałam się w rejs. W rejs kanałem Elbląskim. Jako, że na co dzień pracuję w biurze i w ogóle żyję w mieście to te niemal 3 godziny kontaktu z naturą, wodą, lasem i czystym powietrzem był niemal jak kroplówka ze spokojem i relaksem. Taką formę spędzania wolnego czasu polecam serdecznie każdemu. Dzień na łonie natury, zero zmartwień, czysty relaks. czysta głowa. Bajka. Jedyny mankament, człowiek dość szybko robi się głodny.  Im większa bezczynność- bo jednak naszym zadaniem podczas rejsu jest relaksowanie się polegające na oglądaniu tego co za okienkiem, tym większy głód. Co bardziej zapobiegawczy biorą z sobą wałówkę, inni tęsknie patrzą w ich stronę. Ja miałam suchy prowiant, ale w domu z wielką chęcią zjadłam mój jogurtowy deser. Najprostszy. I najlepszy. Cały sekret polega na tym by wierzch jogurtu przykryć brązowym cukrem i schować do lodówki. Na wierzchu deseru utworzy się karmelowy sos, który doda niezwykłego smaku tej prostej kompozycji. Spróbujcie koniecznie.


Składniki:
200 gramów jogurtu kremowego
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru kokosowego
1 łyżka cukru brązowego
kilka truskawek

Jogurt łączę z mlekiem. Owoce myję i kroję na kawałki. Do szklanki wykładam pół porcji jogurtu, układam truskawki, posypuję łyżeczką cukru kokosowego. Układam kolejną warstwę jogurtu, i posypuję brązowym cukrem. Chłodzę przez minimum pół godziny.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.