Czasem tak jest,że od rana trzeba być w pełnej gotowości. Bo ma się dużo planów. I co tu dużo kryć, trzeba zjeść solidne i sycące śniadanie. Bo plany czekają, auto się grzeje, trzeba ruszać przed siebie,wycieczka czeka. Oczywiście, takie solidne śniadania można też sobie zaserwować w dzień powszedni, takie kiedy od rana pracy nadmiar czeka na biednego człowieka. Ja to śniadanie przygotowałam sobie przed majówkową wycieczką. Trzeciego dnia maja wybrałam się do mojego kochanego już Torunia. I chociaż znam w zasadzie każdy kąt, to i tak za każdym razem z takiej wycieczki wracam zadowolona i szczerze zachwycona. Dzięki autostradzie droga to Torunia trwa krócej niż często trwała moja droga na uczelnię przez zakorkowany Gdańsk. No dobrze, pogoda nie dopisała, można śmiało stwierdzić,że mieliśmy magiczne 30 stopni. W poniedziałek 10, we wtorek 10, i w środę 10. Tyle, że marzyłam by tyle było. No, ok,termometr i owszem, pokazywał 10 kresek,ale przez wiatr czułam maksymalnie 3- 4 stopnie. Nie pamiętam tak zimnej majówki. Ale jak to mówią,nie ma złej pogody, są tylko źle ubrani ludzie. Ciepłe swetry, obowiązkowa czapka i szalik, i mogliśmy udać się na naszą małą wycieczkę. Dzięki sytej śniadaniowej kanapce bez problemu dotrwałam do obiadu. I miałam siły na spacerowanie po tej jakże uroczej Starówce.
Bakłażanową, bardzo prostą i szybką kanapkę polecam każdemu kto jeszcze nie wypadł z rytmu majówkowych wycieczek i aktywnych chwil poza domem. Albo tym co po majówce nadrabiają zaległości i czeka ich dzień sprzątania. Kanapka sprawdzi się idealnie.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki
Bakłażanową, bardzo prostą i szybką kanapkę polecam każdemu kto jeszcze nie wypadł z rytmu majówkowych wycieczek i aktywnych chwil poza domem. Albo tym co po majówce nadrabiają zaległości i czeka ich dzień sprzątania. Kanapka sprawdzi się idealnie.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki
Składniki:
2 kromki chleba kukurydzianego
Kilka plastrów bakłażana
Mały pomidor
2 plasterki szynki wędzonej
2 łyżki serka kanapkowego śmietankowego
Szczypiorek
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Pieprz
Sól
Plastry bakłażana posypuję solą, odstawiam na parę minut, przepłukuję.
Opiekam kromki chleba na suchej patelni, smaruję serkiem.
Bakłażana grilluję na patelni, posypuję pieprzem,czosnkiem i słodką papryką na rumiano. Kroję pomidora w cząstki.
Na kromce chleba układam szynkę, na nią kładę bakłażana,dodaję pomidory, posypuję szczypiorkiem.
🙂
🙂
😉
polecam:)
Uwielbiam bakłażana 🙂