Śniadania na słono

Śniadaniowa pasta caprese. Na słodko.

1 Min. czytania
Nie wiem ile razy w życiu jadłam makaron na śniadanie? Pewnie nie tak wiele. Może parę razy? Dwa razy na szkolnej wycieczce, gdzie na śniadanie dostawaliśmy zupę mleczną z makaronem, parę razy taką samą zupą częstowała mnie babcia w porze śniadania. Jako, że u babci spałam rzadko – w końcu zawsze mieszkała parę kilometrów od nas, taką mleczną zupę jadłam rzadko. Na szczęście, wtedy jakoś jej nie lubiłam. Ma to pewnie związek z tym, że nie przepadam za ciepłym mlekiem. Co innego budyń, kasza manna, czy jaglanka. Jakoś jednak nie pasuje mi płynna forma mleka. Być może drzemie we mnie jakiś uraz wprost z dzieciństwa? Sprawa ewidentnie nadaje się do omówienia przez dobrego psychologa. Ale nie o tym, wróćmy do głównego tematu. Dziś na śniadanie polecam makaron, dokładnie to słodką pastę. Możecie zjeść od razu w domu, albo śmiało zabrać z sobą do pracy. To danie wspaniale się przechowuje i smakuje idealnie po dwóch czy trzech godzinach. Do tego możecie wykorzystać makaron ugotowany na obiad, jeżeli lubicie makaron na zimno – opcja po prostu idealna. Mi to śniadanie wyjątkowo zasmakowało w taki szary i paskudny poranek. Poranek kiedy non stop padał deszcz. Porządna ilość węglowodanów i słodkie truskawki. I od razu świat wygląda inaczej. Mam jednak cichą nadzieję, że najbliższy, długi weekend będzie pogodny. Szczerze mam już dość deszczu i szarości. I pogodowych wahań, które przyprawiają mnie o ból głowy. Na szczęście tylko jutro i laba. Wymarzona i wyczekana.


Składniki:
Makaron kokardki ( pół szklanki suchego)
1/2 opakowania serka typu włoskiego
Kilkanaście truskawek
Mięta czekoladowa

Sos:
3 garście płatków Corn Flakes Kakao i miód
2 łyżki miodu lawendowego
2 łyżki soku z pomarańczy

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie al dente odcedzam.
Serek kroję w kostkę, truskawki myję i kroję na połówki. Dodaję do makaronu.
Szykuję sos kruszę płatki, dodaję sok pomarańczowy i miód, dokładnie mieszam. Sosem polewam danie. Zjadam do razu.

#lubella
#mojaalternatywa

Odkryj autentyczny smak natury

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.