Ciasta

Lekka pianka na biszkopcie

2 Min. czytania
Nie wiem jak to się dzieje, ale w letnio-wiosennych miesiącach weekendy mijają po prostu błyskawicznie. Zdecydowanie za szybko. Nim  się dobrze nie odwrócę już mija pół dnia. Nim mija kolejna chwila jest już niedzielne popołudnie i czas myśleć o powrocie do obowiązków. Ale, ale, nie przyśpieszajmy nadmiernie tej chwili. Zanim bowiem ona nastąpi polecam Wam umilenie sobie niedzielnego popołudnia przy pomocy wyjątkowego ciasta. Biszkoptu, lekkiej pianki a 'la ptasie mleczko i galaretki do tego. Miks idealny. I wcale nie tak trudny. Owszem, jeżeli rano przystąpi się do procesu produkcji to ciasto idealnie stężeje akurat na czas po obiedzie. Czyli będzie pyszny deser. Myślę, że warto podjąć się tego wyzwania. Bo w końcu najtrudniejsze jest to czekanie. Ciasto jest pyszne i chciałoby się je zjeść od razu, a tu jak na złość trzeba czekać. Ale powtórzę warto poczekać.
Moja rodzina zjadła to ciasto z dużą przyjemnością. Więc to chyba dobra rekomendacja.
Zaskakująco dla samej mnie ten weekend wyszedł mi bardzo intensywny. Zaczęło się już w piątek, kiedy planowane krótkie spotkanie przedłużyło się o 3 godziny i zakończyło późnym wieczorem, burząc moje przyzwyczajenia. Chociaż nie powiem, odstępstwo od rutyny, tej weekendowej również to bardzo fajna rzecz. Wczoraj zaś miałam niespodziewanych gości. Gości z bardzo,bardzo daleko. Znów z zapowiadanej pół godzinki zrobiło się 6 razy dłużej, w związku z czym część planów musiała ulec modyfikacji. To jest dość dziwne, bo jestem fanką porządku i rutyny. Lubię wiedzieć co i jak. Zaplanować sobie wszystko i czasem nazbyt sztywno trzymać się przyjętego planu. Tym razem jednak nie żałuję, że nie przeczytałam  tyle miałam, nie posprzątałam tyle ile powinnam i nie obejrzałam tego co zaplanowałam. Pielęgnowanie przyjaźni i więzów rodzinnych zdecydowanie jest warte porzucenia swoich przyzwyczajeń. I porzucenia weekendowej rutyny. Nie rezygnujcie jednak z weekendowego pieczenia. Tę część weekendu warto zachować.


Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
około 4 -5 łyżek gorącej wody

Pianka:
400 ml śmietanki 30 %
1 paczka galaretki poziomkowej

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
około 15 truskawek

Jajka ucieram z cukrem i wanilią. Gdy masa zwiększy swoją objętość dodaję gorącą wodę i wanilię- trzeba bardzo dokładnie ucierać, aby nie zrobiła nam się jajecznica. Następnie dodaję przesiane mąki, razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę biszkopt 35 minut w 180 stopniach.

Gdy piecze się biszkopt szykuję piankę. Rozpuszczam galaretkę poziomkową w niepełnej szklance wody.Zostawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam – – nie na całkiem sztywno, powinna zwiększyć swoją objętość, ale pozostać puszysta i delikatna. Dodaję zimną galaretkę. Chłodzę masę przez kwadrans w lodówce. Na zimny biszkopt przekładam piankę, chłodzę przez pół godziny.

W międzyczasie rozpuszczam truskawkową galaretkę w połowie szklanki wrzątku. Owoce myję i kroję na połówki. Układam je na piance, zalewam przestudzoną galaretką i chłodzę przez minimum godzinę.

1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

52 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.