Obiady

Kurczak w maślance i kukurydzy

1 Min. czytania
Każdy ma takie danie, które niekoniecznie bywa najzdrowszym daniem świata, ale za to szaleje się za nim i zajada z wielką przyjemnością. U mnie takim daniem jest filet z kurczaka w  chrupiącej panierce. No nic na to nie poradzę, bardzo, ale to bardzo go lubię. I od czasu do czasu pozwalam sobie na totalną rozpustę i szykuję takiego kotleta. I nie myślę o tłuszczu, zbędnych kaloriach i innych, niezbyt miłych rzeczach. Mój kurczak poleżał najpierw trochę czasu w maślance, następnie trafił na dział doprawiania, panierowania w płatkach kukurydzianych, potem został podsmażony, podpieczony, a na końcu wylądował na talerzu razem z puree. I warzywami na parze, tak by zachować pozory. Ale nie oszukuję się, nie chodziło tutaj o warzywa, a o solidny kawałek delikatnego mięsa, bardzo soczystego, dobrze doprawionego, z bardzo chrupiącą skórką. Po prostu kotlet idealny.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki płatków kukurydzianych
1 duże jajko
2 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Łyżka słodkiej papryki
Duża szczypta chilli
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy

Mięso płuczę, osuszam, kroję na kotlety. Kurczaka zalewam maślanką, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i chilli. Odstawiam ( najlepiej na noc) minimum na godzinę.
Jajko roztrzepuję, dodaję paprykę i mleko. Płatki kukurydziane kruszę przy pomocy tłuczka do kartofli.
Mięso wyjmuję z marynaty, posypuję solą i pieprzem. Panieruję w jajku,a  następnie w płatkach – mocno je dociskam. Smażę kotlety na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie dopiekam je kwadrans w piekarniku. Podaję z puree i warzywami na parze.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.