Obiady

Spaghetti Carbonara

1 Min. czytania
Co jak co, ale makaron ma wyjątkowe miejsce w mojej kuchni. Uwielbiam go w każdej możliwej postaci! A w takiej to już szczególnie. Carbonara. Za pierwszym razem jej nie polubiłam. Dlaczego? Ano by była to carbonara po polsku, z masą śmietanki.A jak wiadomo, ja i śmietanka to kiepski duet. Dlatego też niespecjalnie przypadła mi do gustu. Aż do czasu kiedy to wzięłam sprawy w swoje kulinarne ręce. Sama zaczęłam robić perfekcyjną carbonarrę! Jest po prostu idealna.Bardzo kremowy i delikatny sos, cudownie wysmażony boczek, i ten dodatek  Parmezanu! Pamiętajcie, ten makaron uda się tylko z tym serem. Żadnym innym. A jak Wy robicie Carbonarrę? Drużyna śmietanki, czy strzeżecie tradycyjnego przepisu?
Smacznego dnia!

Składniki:
Makaron spaghetti – ilość dowolna, ja na 2 osoby dałam 200 gramów
3 żółtka
50 gramów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki tartego Parmezanu
Sól
Pieprz

Makaron gotuję al dente.
Kroję boczek w bardzo drobną kostkę, siekam czosnek.. Na  rozgrzanej oliwie podsmażam boczek 3 minut, dodaję czosnek i smażę całość razem 5-6 minut.
W osobnej miseczce ubijam jajka razem z większością sera-2 łyżeczki zostawiam na wierzch, solę i pieprzę. Na patelnię przekładam makaron, zalewam jajecznym sosem, podgrzewam kilka sekund, następnie wyłączam grzanie i mieszam całość 2 -3 minuty, tak aby sos idealnie połączył się z makaronem, a ciepło uwolniło cały aromat sera. Danie posypuję odłożonym serem. Natychmiast podaję.

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.