Obiady

Wiosenny bigosik

1 Min. czytania

 Dziś kolejna rzecz z cyklu, nie lubię, ale spróbuję polubić. Zapraszam na wiosenny bigosik, lekki obiad. Delikatny, wiosenny, pełen smaku. Co mnie zaskoczyło, taki bigosik robi się szybko, a smakuje? Wybitnie! Nigdy nie byłam fanką bigosów. Aż zrobiłam go sama. Wyszedł mi wyjątkowo wiosenny bigosik, pełen smaku. Z dodatkiem marchewki i całym pęczkiem koperku! Takie danie, które nie da się nie zjeść ze smakiem. Najpierw zjadłam łyżkę, a następnie popędziłam po dokładkę! Takie cuda. Takie proste składniki i wyjątkowo prosty przepis. To co najprostsze, jest najlepsze. Świeże, dobre warzywa, najlepiej z rynku, kilka podstawowych przypraw i wychodzi pyszne danie. Polecam każdemu, a szczególnie tym, którzy nie przepadali za takim bigosikiem. 

Słonecznej niedzieli Wam życzę!

                                                                          Składniki:

1 główka młodej kapusty

2 marchewki

1 młoda cebula

1 pętko dobrej jakości kiełbasy 

1 pęczek koperku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

Duża szczypta mielonego kminku

Sól

Pieprz

Szklanka wody


Do podania:

młode ziemniaki, bądź pieczywo

W garnku z grubym dnem rozgrzewam łyżkę masła. Siekam cebulę, wrzucam na masło. Podsmażam 2-3 minuty, ma jedynie lekko zmięknąć. Kiełbasę kroję w plasterki,wrzucam do cebuli, podsmażam 5 minut. Obieram marchewki, siekam w półplasterki, wrzucam do garnka.  

Siekam kapustę, wrzucam ją do kiełbasy i cebuli, zalewam wodą. Dodaję przyprawy. Gotuję całość 25 minut. 

Na patelni rozgrzewam masło, dodaje mąkę, robię jasną zasmażkę. Siekam koperek, do bigosiku dodaję zasmażkę i koperek. Często mieszając gotuję go 5-7 minut. 

Gotowe danie podaję z młodymi ziemniakami, albo z pieczywem. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.