Obiady

Krokieciki porosołowe

1 Min. czytania

Uwielbiam domowy rosołek. Zawsze kupuję wtedy wiejską kurę i robię prawdziwie domowy, tradycyjny rosół.  A potem powstaje pytanie – co zrobić z mięsem? Zawsze zostaje go dużo, wyrzucić nie wyrzucę, przecież to dobre, wiejskie mięso! Ale co zrobić kiedy już mocno znudzi się potrawka, czyli mięso z rosołu w sosie koperkowym, bądź chrzanowym? Można zrobić takie krokieciki. Chrupiące, sycące, przepyszne. Nie są wcale takie skomplikowane, smakują wybornie. Mocno mięsne, solidnie doprawione. Z surówką i tłuczonymi ziemniakami tworzą cudowny, pełnowartościowy obiad. Wiem, że po wczorajszym obiedzie, pewnie sporo Was ma w domu gar rosołu i pewnie nieco mięsa. Zróbcie te krokiety i odkrycie rosołową kurę na nowo!



Składniki na 10 krokiecików:

0,5 kg drobiowego mięsa z rosołu ( u mnie piersi)

1 średnia cebula cukrowa

2 ząbki czosnku

2 duże jajka

8 łyżek bułki tartej

7 łyżek rosołu

3 łyżki mleka

3 garści natki pietruszki

2  łyżki oleju

2 łyżki masła

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu


Do podania :

Ziemniaki, surówka z marchewki

Mięso z rosołu rozrywam na malutkie kawałeczki- można też bardzo drobno posiekać, albo zmielić. Siekam natkę pietruszki.

Drobno siekam czosnek i cebulkę. Rozgrzewam  łyżkę oleju wrzucam czosnek z cebulką, podsmażam przez 3 minuty. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaję mięso, podsmażam 5 minut. Następnie doprawiam, dodaję rosół i mleko, zmniejszam moc palnika i podgrzewam aż mięso wchłonie cały płyn, na koniec dodaję masło, mieszam aż połączy się z mięsem. Odstawiam do ostudzenia. 

Do zimnej masy dodaję natkę pietruszki, 6 łyżek bułki tartej i 2 jajka, wyrabiam jednolitą masę, formuję krokieciki. Panieruję je w natce pietruszki, rozgrzewam olej. Smażę krokieciki na złoto, około 3 minuty z każdej strony. 

Krokieciki idealnie smakują podane z ziemniakami i surówką z marchewki.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.