Obiady

Kotleciki ziemniaczane z mozzarellą

1 Min. czytania

 Witajcie w pierwszy dzień Wiosny! Wiosno, jak długo na ciebie czekałam! W zasadzie czas od listopada, do teraz, zlał mi się w jedną, szarą plamę. Czy wiosna będzie dla nas łaskawa? Liczę na to. Nie chodzi jedynie o pogodę. Chciałabym by ten czas był czasem pokoju. Ach, jak ja marzę za nudą! W sobotę zajęliśmy się ogródkiem, posadziłam bratki w pięknym, różowym kolorze. Od razu zrobiło mi się cieplej na sercu. I na duszy chyba też. Kilka godzin w ogrodzie, i w końcu poczułam się jakoś tak milej. Wystarczy, że spojrzę za okno i znów jest kolorowo, jakoś tak radośniej, sympatyczniej. Po ogrodowych pracach, czas na solidny obiad. Co byście powiedzieli na ziemniaczane kotleciki z serem? Pyszne i naprawdę proste do zrobienia. Bardzo sycące, niby dobrze znane, bo w moim domu często gościły na stole, obowiązkowo z sosem grzybowym. Ale tym razem dodałam do masy dużo ziół, i ser mozzarella. Dzięki temu dobrze znane kotleciki, zmieniły się nie do poznania. To kto jest chętny do spróbowania takich kotlecików?

Składniki:

07, kg ziemniaków

1 duże jajko

1 kula sera Mozzarella

1 garść posiekanej pietruszki

1 garść posiekanej bazylii

6 łyżek mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)

Sól

Świeżo zmielony pieprz-mała łyżeczka

2 łyżki bułki tartej

Olej rzepakowy

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po tym czasie odcedzam ziemniaki, i jeszcze ciepłe ugniatam, bądź przeciskam przez praskę. Zostawiam do ostudzenia. 

Ser mozzarella kroję w kostkę. Dodaję do ziemniaków, dodaję zioła, jajko i mąkę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Rozgrzewam olej. Z masy formuję płaskie, dość cienkie kotleciki. Panieruję je w bułce tartej, smażę na patelni, przez około 3 minuty z każdej strony. 

Placki podaję z sałatą i dowolną surówką. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.