Obiady

Pieczone warzywa i Halloumi

1 Min. czytania

 Piątek w środę? To naprawdę świetna wiadomość. Szkoda, że nie ma tak codziennie, no dobrze, co tydzień. Byłoby tak pięknie! Jakie macie plany na ten dłuższy weekend? Ja z reguły miałam piątek, po Bożym Ciele, dniem pracującym. Dopiero od 2 lat zamykamy firmę i mamy wolne. W tym roku zostaję w domu, bo mój mąż niestety ma pracę. Ale za to jutro będziemy świętować podwójne urodziny podczas grilla. A w niedzielę na pewno pojedziemy na obiad do super knajpki, by spędzić nieco czasu we dwoje. I przy okazji na pewno pospacerować. Ale skupiam się na tym co dzisiaj,  a dzisiaj obiad musi być szybki. Czeka mnie bowiem marynowanie mięsa i pieczenie tortu. A jeszcze brakuje mi pomysłu, co tym razem upiec? Mąż chciałby tort bezowy, a ja chyba wolałabym coś mniej słodkiego. Ciekawe kto wygra? No dobrze, wracamy do obiadu. A ten obiad to pieczone warzywa, w tym moje ukochane szparagi, ciekawym dodatkiem jest ser Halloumi. Ten ser jest genialny i wprost stworzony do pieczenia. Nie topi się, nie przypala, a cudownie przejmuje inne smaki. Taki obiad jest bardzo wiosenny, lekki, smakowity, i co najważniejszy, całkiem bezproblemowy. Ot, szykujemy warzywa, wsadzamy do pieca, i cierpliwie czekamy aż będzie gotowe. W międzyczasie możemy robić co chcemy, ja będę dumać nad tym jaki tort na jutro przygotować? 

Życzę smacznego!

Składniki:

Pęczek szparagów

500 gramów zieniaków

2 marchewki

4 szalotki

2 ząbki czosnku

200 gramów sera Halloumi

2 gałązki rozmarynu

3 łyżki oliwy czosnkowej

Sól

Pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Ziemniaki obieram ( młode wystarczy solidnie umyć) i kroję w ćwiartki. Marchewki obieram i kroję w plasterki. Szparagi myję, kroję na 3 części. Szalotki obieram i kroję w ćwiartki. 

W miseczce łączę oliwę i wszystkie przyprawy, mieszam. 

Na blasze układam papier, wysypuję warzywa. Ser kroję w dość grube plastry, układam na wierzchu warzyw. Układam tam również ząbki czosnku ( nieobrane) i rozmaryn. Polewam oliwą. 

Danie piekę 35 minut. Podaję na ciepło.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.