Ciasta

Szybkie ciasto z borówkami

1 Min. czytania

 Zaczynam mały borówkowy spam. Wybaczcie mi! Ale zamówiłam 2 koszyki borówek. Część zamroziłam do zimowych owsianek, ale część musiałam wykorzystać na coś innego. Moja pierwsza myśl? Błyskawiczne ciasto! Takie, które robi się chwileczkę, dosłownie kilka minut. Potem moment w piekarniku i ciasto gotowe. Najlepsze do kubka gorącego kakao. Świetne na podwieczorek, idealne na drugie śniadanie. Świetne na weekend, na spacer, na piknik i na wycieczkę. Czy już wspominałam, że to bardzo banalne ciasto? Jego skład jest niesamowicie wręcz prosty i nie wymaga większych przygotowań. Ot, masło, jajka i mąka i borówki. Puchate, słodkie, po prostu domowe. Jeżeli miałabym określić go jednym przymiotnikiem, byłoby to słowo- babcine. To takie ciasto, które przygotujecie, kiedy wpadną niespodziewani goście. Solidnie wypakowane borówkami, ładnie wyrośnięte, bardzo miękkie. Oczywiście, nie jest zbyt słodkie, więc bez obawy, można sięgnąć po  dwa kawałki. Osobiście w kwestii deserów, jestem zdania, że im prościej tym lepiej. Takie ciasta, które można wziąć do ręki i po prostu zajadać, nie martwiąc się o talerzyki, łyżeczki, widelczyki. Takie wypieki, które są proste i domowe. To zdecydowanie moje osobiste hity!

Składniki:

200 gramów masła
4 duże jajka
200 gramów mąki pszennej
100 gramów erytrytolu ( albo cukru)
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gramów borówek

Kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 łyżki erytrytolu

Z podanych składników zagniatam luźną kruszonkę, chwilę ją chłodzę.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Borówki opłukuję. 

W misie miksera umieszczam masło z wanilią i słodzidłem. Dokładnie miksuję na jednolity krem. Następnie pojedynczo dodaję jajka, dalej ubijam. Kiedy masa jest jednolita, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję tylko do połączenia się składników. Do masy dodaję borówki, przemieszam. 

Tortownicę wykładam papierem, wylewam ciasto, wierzch posypuję kruszonką. Placek piekę 35-40 minut. 
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.