Bez kategoriiŚniadania na słodko

Biszkoptowy omlet z serkiem i owocami

5 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Uff, przetrwałam ten weekend. Co to były za dwa dni. Jestem z siebie dumna, ale i nieci zmęczona. No dobrze, całkiem solidnie zmęczona. W sobotę panowie pracowali 12 godzin. Naprawdę ich podziwiam, nie mam w ogóle głowy i rąk do prac manualnych, to dla mnie prawdziwa czarna magia. W następną sobotę dogrywka, ale wydaje się, że będzie już dużo łatwiej, bo zostały drobne rzeczy, myślę, że tym razem zajmie to panom góra 4 godziny. W każdym razie mój komfort życia podniósł się o 200 procent, odkąd w korytarzu mam piękną szafę. W końcu wchodzę do domu, a nie na plac budowy. Nie atakują mnie kartony, i porozrzucane w nim środki czystości i inne sprzęty. Nie wita mnie drabina, dzień dobry nie mówi mi gładź szpachlowa. Jestem niemal w niebie. No dobrze, do pełni szczęścia brakuje mi ładnej wiosny. Tymczasem brzydko i szaro. I zimno! A ja tego nie lubię, oj bardzo nie lubię. Aby jakoś przetrwać ten zimny i mono deszczowy czas, sięgnęłam po radosne i kojące śniadanie. Czyli maksymalnie delikatny omlet biszkoptowy, z serkiem homogenizowanym i dużą ilością pysznych owoców. Po takim śniadaniu, nawet deszczowy poniedziałek, jest jakiś taki milszy! Pozdrawiam Was borówkowo!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
5
ilość porcji
1
całkowity czas
10

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Trzepaczka

  • Talerz

  • Blender do ubijania

  • Łopatka do obrócenia omletu

Składniki

  • 3 duże jajka

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • Mała szczypta proszku do pieczenia

  • 1 łyżka masła do smażenia

  • Serek homogenizowany waniliowy

  • Dwie garście borówek

  • 1 banan

  • Duża szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie omletu

Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier z wanilią i nadal miksujemy przez 3 minuty. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, następnie dodajemy mąkę pszenną i delikatnie mieszam przy pomocy trzepaczki.
2

Smażenie

Na patelni do smażenia naleśników rozgrzewamy masło . Wylewamy delikatnie naszą masę jajeczną, wyrównujemy i smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty na małym/średnim ogniu. Gdy od spodu omlet będzie ładnie zarumieniony, wtedy przewracamy go na drugą stronę i chwilę dosmażamy nasz omlet.
3

Serwowanie

Przygotowany omlet składamy w pół i przekładamy na talerz. Do środka nakładamy serek homogenizowany. Banana kroję w plasterki, omlet podaję w owocami, posypuję cynamonem. Smacznego!

Uwagi

Możecie użyć dowolnych owoców
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.