Obiady

Pierogi z jagodami

1 Min. czytania
Kto chce poczuć ze mną odrobinę lata? Zapraszam na pierogi z tymi wspaniałymi owocami. Letnie, delikatne i po prostu przepyszne! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam pierogów z owocami! Teraz bardzo, ale to bardzo lubię. Chociaż nie jestem wielką fanką lepienia pierogów. Ale tym razem zabrałam się za lepienie z olbrzymią przyjemnością. Pomagał mi brat. Razem idzie nam szybciej, weselej i sprawniej. On wałkuje, ja nadziewam i zlepiam. A potem tylko gotowanie i pyszne, letnie pierożki lądują na talerzu. Smakują jak lato. Pyszne i owocowo! Przepis na ciasto jest tradycyjny, dokładnie taki jak robiła moja babcia. Pierożki wychodzą naprawdę idealnie! 

Składniki:
500 gramów mąki pszennej
300 ml gorącej wody
4 łyżki oleju
Szczypta soli

Nadzienie:
500 gramów jagód
5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią

Do Podania:
Jogurt naturalny
Zaczynam od dokładnego umycia jagód, zasypuję je cukrem i odstawiam na bok. 
Na stolnicę przesiewam mąkę, zaparzam ją wrzącą wodą. Dodaję olej i sól, zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na kwadrans. 
Po tym czasie odrywam kawałek ciasta i go wałkuję. Szklanką wycinam kółka, na środek kładę po łyżeczce jagód. Dokładnie zlepiam brzegi. Gotowe pierogi przykrywam ściereczką. 
Wrzucam pierożki na wrzącą i osoloną wodę. Gotuję je 4 minut od wypłynięcia. Pierogi podaję z jogurtem naturalnym. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.