Obiady

Pierogi z jagodami

1 Min. czytania
Kto chce poczuć ze mną odrobinę lata? Zapraszam na pierogi z tymi wspaniałymi owocami. Letnie, delikatne i po prostu przepyszne! I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam pierogów z owocami! Teraz bardzo, ale to bardzo lubię. Chociaż nie jestem wielką fanką lepienia pierogów. Ale tym razem zabrałam się za lepienie z olbrzymią przyjemnością. Pomagał mi brat. Razem idzie nam szybciej, weselej i sprawniej. On wałkuje, ja nadziewam i zlepiam. A potem tylko gotowanie i pyszne, letnie pierożki lądują na talerzu. Smakują jak lato. Pyszne i owocowo! Przepis na ciasto jest tradycyjny, dokładnie taki jak robiła moja babcia. Pierożki wychodzą naprawdę idealnie! 

Składniki:
500 gramów mąki pszennej
300 ml gorącej wody
4 łyżki oleju
Szczypta soli

Nadzienie:
500 gramów jagód
5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią

Do Podania:
Jogurt naturalny
Zaczynam od dokładnego umycia jagód, zasypuję je cukrem i odstawiam na bok. 
Na stolnicę przesiewam mąkę, zaparzam ją wrzącą wodą. Dodaję olej i sól, zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na kwadrans. 
Po tym czasie odrywam kawałek ciasta i go wałkuję. Szklanką wycinam kółka, na środek kładę po łyżeczce jagód. Dokładnie zlepiam brzegi. Gotowe pierogi przykrywam ściereczką. 
Wrzucam pierożki na wrzącą i osoloną wodę. Gotuję je 4 minut od wypłynięcia. Pierogi podaję z jogurtem naturalnym. 
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.