Obiady

Polędwiczki spotkanie z cytryną

1 Min. czytania

Oglądanie programów kulinarnych to moja wielka pasja i sposób na odstresowanie. Obok mojego ukochanego fotela mam swój zeszyt kulinarnych notatek i zestaw długopisów, tak uzbrojona zawsze jestem gotowa na kulinarny program. Ostatnio oglądałam program z gotujacą Marthą Stewart. Przyznam się szczerze, że często mnie pani Martha irytuje, ale kiedy zapowiedziała polędwiczki w cytrynowym sosie, otworzyłam zeszyt, zapisałam, a następnego dnia pognałam na zakupy. Efekt? Przepyszne polędwiczki w nowej, letniej odsłonie.

Składniki:
Polędwiczka wieprzowa ( ja na 5 osób miałam 1 kg)
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
Mąka
Sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
Pół szklanki bulionu
Dodatki:
Ryż jaśminowy
Fasolka szparagowa
Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go w plasterki. Posypujemy je solą i pieprzem. Na talerzyku wysypujemy mąkę- ja użyłam owsianej, ale można użyć każdej. Do mąki ścieram skórkę z jednej cytryny. Mięso panieruję w mące, od razu wrzucam na patelnię, na której rozgrzałam olej z łyżką masła. Smażę po dwie minuty z każdej strony.
Następnie kroję cytrynę w plasterki, oraz czosnek. Wyciskam sok z jednej cytryny- najlepiej tez, której wcześniej pozbawiliśmy skórki. Na patelnię dokładam łyżkę masła i wrzucam czosnek, smażę około minuty, aż czosnek będzie chrupiący. Po tym czasie dolewam bulion ( najlepiej użyć domowego, od biedy może być z kostki, ja miałam domowy warzywny ), sok z cytryny i redukuję przez mniej więcej 2 minuty. Następnie ponownie wrzucam mięso, całość duszę przez 5 minut. Pod koniec tego procesu dodaję plastry cytryny i posiekany szczypiorek. Danie jest pyszne z jaśminowym ryżem i żółtą fasolką. Idealne danie na sobotni obiad. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.