Obiady

Stripsy i paprykowe łódeczki

1 Min. czytania

Zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad sięgam po pierś z kurczaka. Sama nie wiem czemu? Może dlatego,że szybko się ją robi i daje nieograniczone możliwości kombinacji? Tego dnia naszła mnie ochota na danie jak fast foodu. Zamieniłam więc swoją kuchnię w taśmę produkcyjną jak z sieciowej restauracji. Efekt zachwycił wszystkich. Delikatne mięso ukryte w fantastycznie chrupiącej panierce, a do tego ziemniaczane łódeczki o mocno paprykowym smaku. Czy może być coś lepszego?

Składniki:
Ziemniaczane łódeczki :
0,5 kilograma ziemniaków
Po łyżeczce wędzonej papryki i słodkiej papryki oraz czosnku
Sól
Pieprz ziołowy
3 łyżki oleju
Ziemniaczki kroję na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. Myję, i przekładam do garnka. Posypuję przyprawami, dodaję olej. Całość dokładnie mieszam, aby marynata przykryła ziemniaczki. Następnie wykładam całość na blachę do pieczenia. Dobrze jest dać im postać jakiś czas w spokoju, dzięki temu przejdą aromatem przypraw. Piekę je około 40 -50 minut. Ja w połowie pieczenia dodatkowo dodałam mieszankę warzyw dla wzbogacenia dania.
Stripsy:
Pierś z kurczaka- podwójna, na 5 osób użyłam sporej, ważącej 80 dg
1/3 szklanki mleka
1 jajko
4- 5  łyżek mąki pszennej
Po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Jak przygotować stripsy? Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go w paski. Nacieramy obiema paprykami, solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę  i przyprawy. Ciasto ma mieć konsystencję troszkę gęstszego ciasta na naleśniki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy i przez kolejne 20 minut zostawiamy by z powrotem nabrały temperatury pokojowej.
Przed smażeniem rozgrzewany olej, a stripsy panierujemy w mące. Smażymy aż osiągną piękny złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i łódeczkami z ziemniaków.

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.