Vege

Wiśniowe konfitury

1 Min. czytania
Uwielbiam wprost domowe konfitury. Szczególnie te wiśniowe. Pamiętam jak moja babcia robiła najlepsze na świecie wiśniowe cuda. Wiśnie pozostały w całości, otaczał je lekki syrop. Całość była pyszna i nawet w najmroźniejsze dni od razu przypominało się lato. Pysznie, smacznie i domowo. Ja do swojej wersji daję dużo mniej cukru niż babcia, a dla podkreślenia smaku dodaję szczyptę chilli. Konfitury mają więc zwiększoną moc rozgrzewania.
Składniki:
Wiśnie-2 kg
Cukier-3/4 kilograma
Szczypta chilli

Wiśnie należy wydrylować i umyć. Zasypać cukrem, dodać chilli i zostawić aż puszczą sok. Gdy to już nastąpi zaczyna się proces smażenia. U mnie trwa on godzinę, wiśnie mają przybrać ciemną barwę, syrop powinien się zredukować, a owoce mają zostać w całości. Gotową konfiturę przekładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję. Odkładam na jeden dzień, a potem zanoszę do piwnicy. I czekam na zimowe wieczory…

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.