Vege

Wiśniowe konfitury

1 Min. czytania
Uwielbiam wprost domowe konfitury. Szczególnie te wiśniowe. Pamiętam jak moja babcia robiła najlepsze na świecie wiśniowe cuda. Wiśnie pozostały w całości, otaczał je lekki syrop. Całość była pyszna i nawet w najmroźniejsze dni od razu przypominało się lato. Pysznie, smacznie i domowo. Ja do swojej wersji daję dużo mniej cukru niż babcia, a dla podkreślenia smaku dodaję szczyptę chilli. Konfitury mają więc zwiększoną moc rozgrzewania.
Składniki:
Wiśnie-2 kg
Cukier-3/4 kilograma
Szczypta chilli

Wiśnie należy wydrylować i umyć. Zasypać cukrem, dodać chilli i zostawić aż puszczą sok. Gdy to już nastąpi zaczyna się proces smażenia. U mnie trwa on godzinę, wiśnie mają przybrać ciemną barwę, syrop powinien się zredukować, a owoce mają zostać w całości. Gotową konfiturę przekładam do wyparzonych słoików i pasteryzuję. Odkładam na jeden dzień, a potem zanoszę do piwnicy. I czekam na zimowe wieczory…

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.