Ciasta

Babeczki cytrynowe z jagodowym kleksem

1 Min. czytania

Tak mam, że uwielbiam wszystko to co ma w sobie jagody. A jeszcze jeżeli są to jagody to już w ogóle moja miłość rośnie w zadziwiającym tempie. Te babeczki zrobiłam z czystej ciekawości. Nigdy nie robiłam wedle takiej receptury. I to był jedyny powód. Zresztą czy musi musi być jakiś powód by stworzyć tak pyszne babeczki? Babeczki są bardziej kruche, pachną wprost zabójczo, a zapach wprawia sąsiadów w dziką zazdrość.Wiem, krem miał wyglądać inaczej. Miałam użyć mojej szprycy i sprawić by wyglądy jak te z ukochanej fabryki bab. Smakowały tak samo, wyglądały po domowemu. Upał był taki, że dopadło mnie lenistwo i użyłam zwykłej łyżki. Tak więc zamiast babeczek z kremem miałam babeczki z kleksem. Ale za to z najlepszym kleksem na świecie.

Składniki:
Masło-1/3 kostki
Cukier-1/3 szklanki
Cytryna-1 sztuka
Jajko
Mąka pszenna-szklanka
Proszek do pieczenia- łyżeczka
Krem:
Serek śmietankowy-opakowanie
Cukier-3 łyżki
Jagody

Zaczynamy od babeczek. Masło ucieram z cukrem, 2 łyżkami soku z cytryny i startą skórką z cytryny. Dodaję jajko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam całość. Nakładam ciasto do foremki na muffinki i piekę mniej więcej 12-15 minut aż będę złociste.
Czas na krem. Jagody rozgniatam widelcem-można też użyć blendera, ale ja byłam leniwa. Serek mieszam z jagodami, cukrem i łyżeczką soku z cytryny. Wkładam go do lodówki na co najmniej godzinę.
Całkowicie ostudzone babeczki smaruję kremem i dekoruję jagodami. 
Idealne połączenie cytrynowych babeczek i mocno jagodowego, świeżego kremu.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.