Vege

Zupa ze szpinakowych bagien

1 Min. czytania
Od dziecka kochałam szpinak, ku rozpaczy mojej mamy. Czemu rozpaczy? Bo chociaż ona sama uwielbiam to warzywo to jednak nie miała w planach robić go dzień dnia jak życzyło sobie jej dziecko. Jako, że byłam wielkim niejadkiem, mama ciesząc się,że coś mi smakuje robiła szpinak na tysiąc sposobów. Między innymi podawała go w formie zupy, którą później jadłam cały tydzień-jako,że poza mną nikt na szpinak patrzeć nie chciał. Trudno, nie wiedzą co stracili. Zupa pełna szpinaku jest obłędna w swojej prostocie. Ostatnio wmówiłam bratu, że to zupa z brokuła, chyba, źle o nim świadczy fakt, że nie poczuł różnicy i poprosił o dokładkę. A przecież on nie znosi szpinaku. W tej zupie szpinak zaś idealnie współgra z resztą warzyw, oddaje zupie swój cudowny kolor i delikatność. Chociaż wielką fanką zup nie jestem, to tą szpinakową mogłabym jeść niemal bez przerwy.
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka lub porcja rosołowa na bulion
Paczka mrożonego szpinaku
2 duże marchewki
1  mały seler
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
3 – 4 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki masła
serek topiony śmietankowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi

Skrzydełka z kurczaka zalewam wodą, dodaję cebulę i gotuję. Skrzydełka wyjmuję, mięso można oddzielić od kości i wrzucić do zupy pod koniec gotowania. Do bulionu dodaję posiekane w bardzo drobną  kostkę ziemniaki, a także starte na tarce warzywa. Czekam aż warzywa zmiękną-około 10 minut i dodaję zamrożony szpinak-nie ma potrzeby go rozmrażania.  Kiedy zupa się gotuje na maśle podsmażam posiekany czosnek, razem z masłem dodaję go do zupy i doprawiam całość sporą ilością pieprzu, ziół, czosnku niedźwiedziego i soli. Na koniec do zupy dodaję serek topiony-można użyć tradycyjnie śmietany, bądź jogurtu, ale z serkiem zupa smakuje najlepiej. Gdy serek się rozpuści zupa już gotowa. 

Jako, że zupę gotuję się naprawdę szybko dodaję ją do akcji

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.