Ciasta

Marchewkowe z nutą pomarańczy

1 Min. czytania

Pewnie tysięczny raz wspomnę, że jesień nie jest moją ulubioną porą roku. Jeszcze październik bywa piękny, ale listopadowa szarość i okropny wiatr od morza odbierają mi energię do życia. Jako, że jednak ostatnio postanowiłam poszukać w życiu jakichś plusów w jesieni też postanowiłam znaleźć plus. Chłodny, zimny i deszczowy wieczór zamieniłam na chwilę z książką, oczywiście jesienią częściej wybieram lekkie historie z happy endem, koniecznie z jakimś wątkiem w tle. Także ona znajduje swojego księcia z bajki, ja mam tylko kubek malinowej herbaty, w tle gra mi bez ustanku nowa piosenka Bryana Ferry’go i tylko księcia brakuje. A kto powiedział, że tym księciem nie może być przepyszne, pełne aromatycznych przypraw ciasto marchewkowe? Dodatkowo dla jeszcze większej wilgotności i ciekawszego smaku polałam je syropem pomarańczowym. Ciasto zniknęło błyskawicznie, smakowało wyjątkowo. Moja jesienne wersja happy endu.

Składniki:
3 starte marchewki-duże
2 jajka
1,2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
50 gram cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Parę kropli esencji waniliowej
sól, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa
Odrobina bułki tartej i masła
Syrop:
Sok z jednej pomarańczy
Skórka starta z jednej pomarańczy
Niepełna szklanka cukru pudru
Jajka roztrzepuję razem z mlekiem, olejem i wanilią. Następnie dodaję tartą marchew. Teraz czas na mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier-ja dałam w zasadzie dwie łyżki, syrop jest wystarczająco słodki, ale można dać więcej. Na koniec dodaję przyprawy-lubię jak ciasto jest aromatyczne, więc daję po łyżeczce cynamonu, imbiru, gałki i kardamonu. Ciasto delikatnie mieszam, i przekładam do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. Marchewkowiec piekę około godziny w 180 stopniach.
Gdy ciasto się piecze przygotowuję syrop-gotuję razem cukier, sok z pomarańczy i skórkę. Polewam nim jeszcze ciepłe ciasto i odstawiam do ostygnięcia.

Przepis dołączam do imieninowej akcji.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.