Śniadania na słono

Ciabatta z miodowo-musztardową kurą

2 Min. czytania

W moim domu oficjalnie rozpoczęłam sezon na przedświąteczne porządki. Na pierwszy ogień poszła szafa z płytami. Jako ogromna fanka muzyki płyt mam aż za dużo. Do tego moja perfekcyjność nakazuje mi układać płyty najpierw zespołami- u mnie Depeche Mode nie miesza się z Pink Floyd. A, żeby było łatwiej płyty już ułożone wedle zespołów układam chronologicznie. Dzięki temu obudzona w środku nocy potrafię dokładnie powiedzieć co gdzie co leży i bez pomocy światła wyciągnę zawsze prawidłową płytę. Oczywiście efekt ten wymaga dużej pracy, minimum cztery godziny segregowania, przecierania i układania. Po takiej dawce porządków nie bardzo mam już ochotę na długie zabawy w kuchni. Prawda jest taka,że chcę wtedy zjeść szybko, smacznie i solidnie. Najprościej byłoby zrobić kanapkę, ale za oknem mróz, aż prosi się o coś ciepłego. Co powiecie na kanapkę na ciepło? Ja powiedziałam tak. Domowy burger z kukurydzianej ciabatty, warzywa i gwóźdź programu pierś z kury w musztardowo-miodowej marynacie. Kiedyś nie połączyłabym tych dwóch produktów. Ale ostatnio spróbowałam tej wersji przygotowania filetu i przepadłam. Mięso -po kąpieli w  marynacie jest niesamowicie wręcz soczyste i delikatne. Chociaż z tą delikatnością to lekka przesada. O pierwsze miejsce walczą słodkie tony  francuskiej miodowej musztardy i ostrość czosnku. Taka kanapka na ciepło jest idealna na dzień pełen zajęć. Rano wystarczy zamarynować mięso,a później jedynie je podsmażyć, dodać ulubione dodatki i gotowe. Szybki obiad na szybką przerwę w obowiązkach.

Składniki:

Pierś z kurczaka podwójna
3-4 łyżki Miodowej Musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Pieprz-najlepiej świeżo mielony
Ciabatta kukurydziana (albo inne ulubione pieczywo)
Sałata
Pomidor
Czerwona Cebula
Szczypior
Musztarda lub keczup
Zaczynam od przygotowania marynaty. Łączę razem musztardę, sos sojowy, zmiażdżone ząbki czosnku, oliwę i pieprz. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi dokładanie smaruję marynatą i odstawiam je do lodówki na minimum godzinę. Przy czym im dłużej mięso będzie się marynować tym będzie delikatniejsze i smaczniejsze.
Zamarynowane mięso smażę na grillowej patelni do zarumienienia. W międzyczasie podgrzewam ciabattę w piekarniku, smaruję ją delikatnie musztardą bądź keczupem-co kto bardziej lubi, obkładam pieczywo umytymi warzywami i kawałkami kurczaka. I gotowe.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.