Vege

Kremowa pasta z łososiem

1 Min. czytania
Uwielbiam ryby, ale nie znoszę ości. W większości przypadków omijam więc rybne dania, raz jedna ość popsuła mi całe Święta. Karpiu-żegnaj, nie wiem czy jeszcze bliżej się spotkamy. W każdym razie jako osoba wiodąca swój żywot nad morzem ryby lubię i staram się jeść je często. Tym bardziej,że ostatnio w bliskim sąsiedztwie mego domu otworzył się sklep rybny. Dziwny to sklep bo na kółkach, dziwny też o tyle, że oferuje wyłącznie naturalne produkty i wyroby. I tak oto znalazłam tam łososia wędzonego tradycyjnie. Nie wędziłam łososia, nie wiem jak wygląda takie wędzenie, ale wiem jak smakuje. Żadna ryba z marketu nie może się choć zbliżyć do tego idealnego smaku. Wracałam więc z solidnym kawałkiem ryby i całkowitym brakiem pomysłu co z nią zrobić. Chłód popołudniowy był jednak dobrą podpowiedzią-chcę coś z makaronem, coś z sosem, delikatnym i kremowym. I tak do koszyka wpadł makaron i serek śmietankowy. Teraz tylko szybko do domu by jak najprędzej zacząć gotowanie. Wystarczyło parę chwil i łosoś w przepysznym sosie rozgościł się na makaronie. 
Składniki:
Wędzony łosoś -200 gram
2 małe serki śmietankowe topione-dobrej jakości
8-10 łyżek łyżki mleka
2 ząbki czosnku
Listek laurowy
Świeżo mielony czarny pieprz
Ulubiony makaron-u mnie tagliatelle
Szczypiorek
Sól
W garnku gotuję wodę z solą na makaron i przygotowuję wedle przepisu na opakowaniu-ma być al dente. 
Do garnuszka wlewam mleko, 2 cale ząbki czosnku i listek laurowy. Gotuję całość przez 2-3 minuty, następnie dodaję serki topione, całość energicznie mieszam by pozbyć się grudek. Kiedy sos jest gładki dodaję porwanego na mniejsze kawałki łososia i chwilę razem podgrzewam. Do sosu dodaję makaron, zdejmuję z ognia, mieszam aby sos dokładnie oblepił makaron. Przed podaniem całość posypuję sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i podaję ze szczypiorkiem.
Dla mnie połączenie serka i łososia jest wystarczająco słone, więc nie dodaję już soli, ale oczywiście jest to kwestia gustu.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.