Ciasta

Miodowo,piernikowo, orzechowo

1 Min. czytania
Dawno nie jeździłam autobusem, za dawno. Tak dawno, że zapomniałam o sobotnim posiekanym rozkładzie jazdy. Umówiłam się z koleżanką w klimatycznej kawiarni, poszłam na przystanek i bach, 40 minut stania na mrozie przyniosło zaziębienie, którego nawet imbirowa herbata z malinami nie przegoniła, W efekcie dostałam od losu wolny poniedziałek. Kiedy tylko się obudziłam zobaczyłam,że wszystkie świąteczne -miejskie dekoracje zostały włączone. Zrobiło się maksymalnie klimatycznie, i od razu pomyślałam-wolny dzień, choinki, kokardki-czas upiec coś o mocno miodowym, korzennym i orzechowym smaku. Ciężko jest uznać to ciasto za typowy piernik, miodownik, czy orzechowiec. Nie nazwa jest najważniejsza a smak. A smak jest wyjątkowy. Obłędnie korzenny, delikatnie miodowy plus ta orzechowa polewa. To ciasto genialnie wprowadza w świąteczną atmosferę, nie tylko smakiem ale i zapachem. Od razu robi się cieplej, i na ciele i na duszy. To co, kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta i myślimy o prezentach?

Składniki :
400 gramów mąki krupczatki
3 duże jajka
50 gramów Margaryny Palma Bielmar
150 gramów masła
6 łyżek miodu
5  łyżek cukru
200 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika
Szklanka orzechów włoskich
50 gramów gorzkiej czekolady
Bułka tarta do wysypania formy

W rondelku topię 3/4 porcji masła z dodatkiem 3 łyżek miodu. Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram razem z 3 łyżkami cukru, następnie dodaję mleko i przyprawę do piernika-najlepiej użyć domowej. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję do jajecznej masy. Przestudzone masło również dodaję do ciasta, całość miksuję na gładkie ciasto. Z białek ubijam sztywną pianę, i delikatnie łączę z ciastem. Ostatnim krokiem jest dodanie posiekanie czekolady. Teraz ciasto przekładam na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piekę przez 45 minut w 180 stopniach,zostawiam do ostudzenie.

Teraz czas na polewę. W rondelku mają znaleźć się-orzechy, posiekane niezbyt drobno, 3 łyżki miodu, 2 łyżki cukru, 50 gramów Margaryny Palma z Bielamaru  i resztę porcji masła. Całość podgrzewam aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa zacznie lekko gęstnieć. 

Orzechową polewę rozsmarowuję na cieście i zostawiam na minimum 30 minut do zastygnięcia. 

Ciasta czy ciasteczka?

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.