Vege

Naleśniki z brązowego ryżu z warzywami i sosem Teriyaki

2 Min. czytania
Naleśniki, wiem, trochę już nudny temat. Nudny? Nie, mi się nigdy nie znudzą. Wczoraj wpadłam w szał przeglądania kuchennych szafek, dzielnie trwałam w porządkach aż znalazłam zapomnianą paczkę z mąką z brązowego ryżu. Moje znalezisko idealnie pasowało do tematu obiadu, którego tak naprawdę nie było. Miało być to co się nawinie,a  skoro nawinęła się jako pierwsza mąka to szybko wymyśliłam naleśniki z brązowego ryżu. Ok, mam bazę a nadzienie? Rzut oka na lodówkę, niewiele tam znalazłam. Wystarczy,że dwa dni spędzę w domu a już pustki. Do listy rzeczy do zrobienia dopisałam zakupy, a raczej ich zlecenie komuś z rodziny, ale szukałam dalej. Por, pieczarki, marchewka, sos teriyaki, hmm, nawet sezam się znalazł. Parę chwil później skrobałam już marchewkę, kroiłam pora w zgrabne krążki, siekałam pieczarki i zalałam je sosem Teriyaki. Zostawiłam na kuchennym blacie, wróciłam do porządków, a po godzinie moje warzywa przeszły tym fantastycznym aromatem, mówiąc szczerze zaczęłam je zajadać na surowo, i gdyby nie dzwonek do drzwi i miły pan kominiarz, zapewne nic do naleśników by nie zostało. A tak szybko przygotowałam ciasto, nadziałam, posypałam sezamem i obiad gotowy. A jak pachniało…..
Składniki:
Mąka z brązowego ryżu -150 gramów
Mąka pszenna – 150 gramów
2 duże jajka
Szklanka mleka
Woda gazowana -100 ml
Olej rzepakowy- 2 łyżki
Szczypta soli
Por
2 marchewki
5-6 pieczarek
2 ząbki czosnku
Sezam prażony- 2 łyżki
Świeżo mielony pieprz

Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski, pora w krążki,a  pieczarki drobno siekam. Dodaję 2 posiekane ząbki czosnku, warzywa zalewam sosem Teriyaki i odstawiam na godzinę. 
Jajka roztrzepuję z mlekiem,olejem i wodą. Łączę obie mąki z odrobiną soli i dodaję do ciasta. Całość miksuję na gładkie ciasto. Warto odstawić je na pół godziny i po tym czasie smażyć dość cienkie naleśniki.
Wracamy do warzyw. W woku rozgrzewam łyżkę oleju, przesmażam warzywa około 5 minut-mają jedynie delikatnie się podsmażyć, ale pozostać chrupiące. Dodaję pieprz i większość sezamu. 
Farszem nadziewam naleśniki, i chwilę podsmażam razem. Przed podaniem posypuję naleśniki sezamem,
Mąkę z brązowego ryżu możemy zastąpić zwykłą mąką ryżową, albo użyć jedynie mąki pszennej. Jednak z mąką ryżową naleśniki są delikatniejsze w smaku, i dużo bardziej chrupiące niż tradycyjne.

Wegetariański obiad IV

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.