Obiady

Indyk wyrolowany na morelowo w towarzystwie cebuli

1 Min. czytania

Dziś propozycja, którą możemy poczęstować gości na świątecznym obiedzie. Zawsze się zastanawiam co zrobić? Bigos niezbyt lubię, ciężkie marynowane mięsa jakoś nie zawsze wpadają w mój gust. Ostatnio przetestowałam więc moją wersję świątecznej pieczeni. Soczysty i delikatny indyk. Słodkie morele, morele, które przeszły aromatem miodu i cynamonu. Do tego cudowna cebula, lekko karmelizowana o fantastycznym wręcz aromacie. Całość mimo pozornej prostoty robi niesamowite wrażenie. A do tego to danie nie wymaga stania całego dnia przy kuchni. Zamiast tego możemy relaksować się w cieniu choinki. Kto powiedział,że prostota w kuchni się nudzi? Nie nudzi a zachwyca. Dawno nie jadłam tak idealnie przygotowanego indyka. Na pewno zrobię go na swój świąteczny obiad. A zanim zacznę gotować, cóż, trzeba przejrzeć choinkowe ozdoby. W tym roku mam wielką ochotę na złote dekoracje. Złote jak morele. I nawet na moment nie mogę przestać myśleć o jedzeniu.

Składniki:
Pierś z indyka -kilogram
Suszone morele- 8-10 sztuk
Miód-2 łyżki
Cynamon- łyżeczka
Pieprz czosnkowy
Sól
Czerwona Cebula -2 duże sztuki
Czosnek-3 ząbki
Masło klarowane
Świeżo mielony pieprz
Do podania-puree i sałata

Pierś myję, suszę, kroję na mniejsze części, nacieram pieprzem czosnkowym i solą. Odstawiam na godzinę. 
Morele namaczam we wrzątku. Następnie kroję je na połówki, przekładam do garnuszka i duszę z łyżką miodu i cynamonu, oraz odrobiną wody. Gdy woda wyparuje nadzienie jest gotowe. 
Piersi nadziewam morelami, zwijam roladki i spinam wykałaczkami. Przesmażam  je na klarowanym maśle. Gdy mięso się zarumieni – trwa to 20 minut,zdejmuję je z patelni. Na tym samym tłuszczu przesmażam posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję miód, i świeżo mielony pieprz. Gdy cebula zmięknie dodaję roladki, i całość podsmażam razem, około 5-8 minut. Gotowe roladki podaję z puree, sałatą i karmelizowaną czerwoną cebulką.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.