Ciasta

Sernik pomarańczowy

2 Min. czytania
Kocham serniki, w sekrecie powiem,że one też kochają mnie. Poza tym pierwszym, który robiłam mając lat 11 każdy mi wyszedł. Ten pierwszy zrobiłam bez dodatku budyniu czy też mąki. Był dziwaczny, w ogóle nie wyrósł, strasznie się kruszył, był jakby niezlepiony, okropieństwo. Od tego nauczyłam się robić pyszne serniki-tak nie boję się tego słowa, serniki to zdecydowanie moje popisowe danie, deser, i w ogóle to coś co mogłabym jeść dzień dnia i nigdy by mi się nie znudziło. Ale może dlatego,że tak kocham serniki robię je na wyjątkowe okazje,rezerwując sobie tę przyjemność na określone wydarzenia sprawiam,że każdy sernik zostaje w mojej pamięci. Na Święta szykuję klasyczny model,sernik bez spodu, ciężki, wyjątkowo serowy, aksamitny, sernik idealny. Robiąc ten klasyczny sernik pozwalam sobie na drobne modyfikacje, w tym roku motywem przewodnim była pomarańcza. Sok dodany do ciasta nadał mu ciekawą, nieco orzeźwiającą nutę. Idealnym dodatkiem była też domowa,smażona skórka pomarańczowa. Niby bardzo klasycznie, ale nieco inaczej. Taki sernik to idealny sposób na pyszne wejście w Nowy Rok. A na ten Nowy Rok życzę Wam po prostu dużo zdrowia i smakowitych inspiracji każdego dnia.

Składniki:
1,5 kilograma twarogu ( nie z wiaderka)
10 jajek
1/3 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki soku z pomarańczy – świeżo wyciśniętego
2 garści smażonej skórki pomarańczowej
2 paczki budyniu śmietankowego
3 garści rodzynek
Szczypta soli

Masło i kasza manna do formy

Zaczynam od zmielenia twarogu-ja kupiłam tym razem twaróg śmietankowy ze Strzałkowa(zapomniałam zamówić wiejski ser)- jeżeli go znajdziecie bardzo polecam, mieli się go tylko raz,ma wspaniały smak a sernik wyjdzie cudowny.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i namaczam około kwadransa, odcedzam.
Oddzielam białka od żółtek, żółtka ukręcam razem z cukrem na puch. Dodaję sok z pomarańczy i masło, dalej ucieram aż masa będzie gładka. Teraz czas na dodawanie partiami twarogu, delikatnie po łyżce. Gdy cały twaróg będzie już wykorzystany czas na dodanie skórki pomarańczowej i rodzynek, a następnie proszku budyniowego.
Ubijam białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łączę z masą serową.
Tortownicę smaruję masłem, posypuję kaszą manną, wylewam ciasto. Sernik piekę około 70 w 180 stopniach. Po upieczeniu trzymam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.