Obiady

Rybne klopsiki w sezamie

1 Min. czytania
Ostatnio było u mnie bardzo, bardzo słodko. Wydawać by się mogło, że nie jem nic poza ciastem na śniadanie, obiad i kolację. Odkładamy blaszki, miksery i pojemniki z kokosowym cukrem. Dziś rządzi u mnie ryba. I to nie byle jaka ryba. Ostatnimi czasu jemy rybę parę razy w tygodniu, na parze. Mówiąc szczerze-chociaż wersję aromatycznej ryby na parze uwielbiam, zapragnęłam czegoś nieco innego. Kiedy więc kolejny raz szykowałam rybę do gotowania pomyślałam o innej wersji. Zaskoczę wszystkich. Ryba po ugotowaniu zamieniła się w klopsiki. Bardzo ciekawe w smaku, z dużą ilością przypraw, obtoczone w sezamie. Powiem szczerze, nikt nie uwierzył,że to rybne kuleczki domowej roboty. Wszyscy myśleli, że to gotowy wyrób z ekskluzywnej mrożonki, albo przyniesiony z jakiejś dobrej knajpy. Te rybne klopsiki to wspaniały sposób na przemycenie ryb do diety dzieci, nie smakują rybą, a dzięki fajnemu kształtowi i apetycznej sezamowej skorupce skuszą każdego niejadka. No dobrze, mnie też kuszą. Ostatnimi dwoma dniami walczyłam z okropnym,grypowym bólem gardła i niechęcią do jedzenia, i kiedy w końcu poczułam poprawę, te klopsiki okazały  się wspaniałym obiadem. Niezbyt pracochłonne-idealne dla kogoś zmęczonego chorobą, do tego bardzo smaczne i delikatne. Rybne klopsiki idealne.

Składniki na 3 porcje:
400 gramów filetów z białej ryby ( u mnie dorsz)
3 garście posiekanej pietruszki
2 garście posiekanego szczypiorku
1 jajko
Łyżka otrębów pszennych
2 ząbki czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
3 łyżki sezamu
Oliwa do smażenia-łyżka

Szykuję rybę wedle przepisu na rybę na parze. Gdy ryba jest miękka, rozgniatam filety na drobne kawałki przy pomocy widelca-można też rybę zmielić.
Wyciskam czosnek, dodaję do ryby razem z zieleniną. Do masy dodaję jajko, otręby i przyprawy. Dokładnie mieszam całość. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej otrębów.
Na talerzyk wysypuję sezam. Formuję kuleczki z rybnej masy, lekko spłaszczam, obtaczam w sezamie.
Rozgrzewam oliwę, smażę klopsiki przez około 2 minuty z każdej strony. Podaję z kartoflami z wody i ulubioną surówką.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.