Twaróg dokładnie rozgniatam-najlepiej użyć śmietankowego, który jest bardzo delikatny. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, żółtka ucieram z masłem,dodaję do twarogu. Do masy dodaję esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Czas na pianę z białek,delikatnie mieszam serowe ciasto. Na końcu dodaję mąkę, bardzo dokładnie mieszam składniki. Ciasto wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywam po kawałku,lekko rozciągam,na środek kładę po jednej truskawce-bez rozmrażania, formuję knedle. Gotuję je przez 6 -7 minut. Podaję z cukrem.
Serowe knedle po prostu uwielbiam. Sama nie wiem kiedy zaczęły gościć na naszym stole? W każdym razie jestem wdzięczna losowi, że któraś z mamy znajomych podzieliła się z nią jej sposobem na pyszne knedle. Zazwyczaj robię ja standardowo ze śliwkami, ale na truskawkową wersję zawsze mam ochotę. Robiłam je wielokrotnie latem, ale zrobienie ich zimową porą,ma chyba w sobie więcej uroku. Takie serowe knedle są proste do zrobienia,szybkie, a jakie pyszne. Użycie mrożonych truskawek jest moim zdaniem dużo lepsze niż świeżych. Owoce podczas gotowania po prostu się rozmrażają, a nie gotują. Dzięki czemu zostają soczyste, jędrne i pełne truskawkowego smaku. Słodki obiad na dobry początek nowego tygodnia? Jestem za. Tymczasem wrócę chwilowo do weekendu. Jeżeli będziecie w okolicach Trójmiasta i najdzie Was ochota na pyszne jedzenie, to polecam Wam Przystanek Zdrowie . Co prawda ja musiałam się ograniczyć jedynie do wspaniałego złotego ryżu, i piersi z kurczaka bez dodatków, ale falafele, afrykańskie pierożki i swojskie gołąbki, a także soki z imbirem zyskały wielką akceptację moich towarzyszy. To miejsce w sam raz na szybki posiłek,w miłej atmosferze. Najlepiej smakuje po spacerze nad morzem.
Składniki:
Kilogram twarogu -najlepiej śmietankowego
2 duże jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
Parę kropli domowej esencji waniliowej
Skórka z jednej cytryny
Około 40 mrożonych truskawek
Do podania:
Cukier Trzcinowy
To musimy koniecznie wpaść do Ciebie na takie knedle bo chyba nigdy nie jadłyśmy ;P
Z trsukawkami nigdy nie jadłam. 🙂
Jadłam śliwkowe, niezłe były, ale takimi tez bym nie pogardziła.
Do tego masełko i cynamon.
polecam:)
zapraszam;)
😉
Może kiedyś skosztuje. 😉
Mmm! Już długo nie jadłam knedli, chyba muszę spróbować takich z truskawkami 🙂
Knedle jadłam tylko ze śliwkami, ale jestem pewna, że z truskawkami też są pyszne 😀
Ja też najczęściej robię ze śliwkami. Jednak te truskawkowe czy morelowe należą do jednych z moich ulubionych wersji. No i najlepsze knedle na świecie to są właśnie te serowe – nie do pobicia. Ach, skradłabym Ci całą porcję 😀 Pozdrowionka serdeczne 🙂
ooo ale nabrałam ochoty na takie knedelki 🙂
Pychotka 🙂 A u mnie domowe falafele były wczoraj 😉
🙂
🙂
😉
😉
😉
Uwielbiam knedle 🙂 oj całe wieki ich nie jadłam 🙂
🙂
Mniam mniam, Że też jestem takim leniuchem i nie chce mi się przygotowywać takich pyszności
http://www.simplethingsbyjok.com/
Dawno nie jadłam, narobiłaś mi apetytu:)
Bardzo apetyczny przepis, czy może być zwykły twaróg zmielony? Ale masz fajnie, mieszkasz nad morzem :)) Jak będę znowu w Gdańsku poszukam tego miejsca 🙂
Knedle to mój smak dzieciństwa 😀
Dawno takich nie robiłam, muszę kiedyś ugotować na obiad… Może nawet z jagodami 😉
🙂
🙂
Oczywiście, że może być zwykły 😉 Ja używam śmietankowego bo jest bardzo delikatny i wystarczy go rozgnieść:)
😉
o , z jagodami to świetny pomysł;)
mmmm zapachniało nam latem 🙂 koniecznie musimy zrobić 🙂
Ja raz zabrałam się za robienie knedlików kompletna porażka wogóle mi nie wyszły ale jeść bardzo lubię
Knedle kojarzą mi sie z dzieciństwem… mmm zawsze je lubiłam 🙂 Fajny przepis, nie sadziłam, że to takie łatwe 😉
😉
są naprawdę proste;)
😉
Mniami i mam pomysł na piątkowy obiad 🙂 Dzięki 🙂
Ostatnio jadłam knedle w Czechach ale w wersji wytrawnej z grzybowym sosem. 🙂
ja wolę na słodko;)
życzę smacznego;)
Moje ulubione knedle 🙂