Ciasta

Kremowy deser z truskawkami

1 Min. czytania
W ten upalno-burzowy-gradowy weekend nie chciało mi się piec ciasta. Co nie znaczy,że nie miałam ochoty na coś pysznego. Tym razem wybrałam kremowy deser, coś pomiędzy sernikiem na zimno a ptasim mleczkiem. Naprawdę pyszny. Lekki, kremowy,delikatny i co ważne prosto w lodówki. Deser ten wspaniale umila wieczór, kiedy siedzi się  z książką na balkonie i podziwia piękne kwiaty. Wróć, kwiaty,które po spotkaniu z gradem wyglądają okropnie. Dlatego też siedzę na balkonie, i z nadzieją patrzę na kwiaty dodając im odwagi do regeneracji. Tak samo kibicuję balkonowej odmianie ogórka, mam nadzieję,że odżyje i chociaż jeden skromny ogóreczek pojawi się gdzieś w okolicy sierpnia. Udało mi się uratować krzaczki pomidorków i wnieść je domu. W razie czego będę mieć gospodarstwo monotematycznie pomidorowe. Ale jednak liczę,że wszystko ożyje. Nieco zazdroszczę sąsiadom,grad sypał wszędzie tak samo, a tylko moje rośliny ucierpiały. Przypadek? Wątpię. Gdyby tylko by można nakarmić rośliny tym pysznym deserem to od razu nabrałyby wigoru. Dużo truskawek, czekolada, i bardzo mleczna i delikatna kremowa masa. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:
Kruszonka:
150 gramów kakaowych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mielonych migdałów

Krem:

450 gramów serka kremowego
150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 galaretka cytrynowa
3/4 szlanki truskawek
2 garści kropelek czekoladowych do dekoracji

Szykuję kruszonkę. Ciasteczka dokładnie kruszę, łączę z masłem i migdałami. Chłodzę w lodówce minimum godzinę.
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 100 ml gorącej wody, zostawiam do przestygnięcia.
Mleko zagęszczone ubijam na piankę. Osobno lekko miksuję twarożek. Truskawki myję, usuwam szypułki. Część kroję na połówki, część w kostkę. Łączę mleko zagęszczone z twarożkiem, dodaję galaretkę, krótko całość miksuję, dodaję truskawki i zostawiam na kwadrans. Na dno pucharków wysypuję ciasteczkowy spód, na to wykładam krem i chłodzę w lodówce minimum godzinę. Dekoruję truskawkami i czekoladowymi kropelkami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.