Ciasta

Kremowy deser z truskawkami

1 Min. czytania
W ten upalno-burzowy-gradowy weekend nie chciało mi się piec ciasta. Co nie znaczy,że nie miałam ochoty na coś pysznego. Tym razem wybrałam kremowy deser, coś pomiędzy sernikiem na zimno a ptasim mleczkiem. Naprawdę pyszny. Lekki, kremowy,delikatny i co ważne prosto w lodówki. Deser ten wspaniale umila wieczór, kiedy siedzi się  z książką na balkonie i podziwia piękne kwiaty. Wróć, kwiaty,które po spotkaniu z gradem wyglądają okropnie. Dlatego też siedzę na balkonie, i z nadzieją patrzę na kwiaty dodając im odwagi do regeneracji. Tak samo kibicuję balkonowej odmianie ogórka, mam nadzieję,że odżyje i chociaż jeden skromny ogóreczek pojawi się gdzieś w okolicy sierpnia. Udało mi się uratować krzaczki pomidorków i wnieść je domu. W razie czego będę mieć gospodarstwo monotematycznie pomidorowe. Ale jednak liczę,że wszystko ożyje. Nieco zazdroszczę sąsiadom,grad sypał wszędzie tak samo, a tylko moje rośliny ucierpiały. Przypadek? Wątpię. Gdyby tylko by można nakarmić rośliny tym pysznym deserem to od razu nabrałyby wigoru. Dużo truskawek, czekolada, i bardzo mleczna i delikatna kremowa masa. Naprawdę warto spróbować.

Składniki:
Kruszonka:
150 gramów kakaowych herbatników
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżki mielonych migdałów

Krem:

450 gramów serka kremowego
150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 galaretka cytrynowa
3/4 szlanki truskawek
2 garści kropelek czekoladowych do dekoracji

Szykuję kruszonkę. Ciasteczka dokładnie kruszę, łączę z masłem i migdałami. Chłodzę w lodówce minimum godzinę.
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 100 ml gorącej wody, zostawiam do przestygnięcia.
Mleko zagęszczone ubijam na piankę. Osobno lekko miksuję twarożek. Truskawki myję, usuwam szypułki. Część kroję na połówki, część w kostkę. Łączę mleko zagęszczone z twarożkiem, dodaję galaretkę, krótko całość miksuję, dodaję truskawki i zostawiam na kwadrans. Na dno pucharków wysypuję ciasteczkowy spód, na to wykładam krem i chłodzę w lodówce minimum godzinę. Dekoruję truskawkami i czekoladowymi kropelkami.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.