Obiady

Łosoś w musztardowej marynacie

1 Min. czytania
Od zawsze lubiłam ryby. One z wzajemnością niekoniecznie. Trudno, po pewnym spotkaniu z karpiową ością do ryb podchodzę ze sporym dystansem. Staram się wybierać te, które ości nie mają. Dlatego też jadam dużo łososia. Bo jest smaczny, łatwy do przygotowania i dość zdrowy. Najczęściej szykuję najprostszą wersję, po prostu piekę go w piekarniku z dodatkiem koperku i masła. Ale nieco mi się znudziła ta wersja, więc przygotowałam tę rybę w musztardowej marynacie. Szalenie prostej, ale jakże pysznej. Wystarczy parę chwil i wspaniały obiad gotowy. Wiem, że połączenie łososia i musztardy nie jest najbardziej oczywistym,ale za to jak spróbujecie to na pewno zrobicie to danie więcej razy. 

Składniki:
500 gramów łososia-filet
4 gałązki koperku
4 łyżeczki ostrzejszej musztardy
Sok z połowy cytryny
Sól
Pieprz
Masło klarowane do smażenia
Rybę płuczę, dokładnie osuszam przy pomocy papierowego ręcznika i kroję na mniejsze kawałki-4 kawałki. 
Łososia polewam sokiem z cytryny,posypuję solą i pieprzem, smaruję musztardą z jednej strony. Na musztardzie układam gałązkę koperku, tak przygotowaną rybę chłodzę przez minimum kwadrans.
Rozgrzewam masło, smażę rybę z jednej strony(tej bez przypraw) przez 2 minuty. Następnie rybę podpiekam przez około 10 minut w piekarniku.
Podaję z ziemniakami i pomidorami.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

56 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.