Ciasta

Tarta z wiśniami i kako

1 Min. czytania
Tarta z wiśniami jest obowiązkowa na letnie popołudnie w moim domu. Zawsze wychodzi mi paskudnie krzywa,ale za to wyraźnie domowa. W tym roku oczywiście musiała się pojawić. Wersja wyszła bardzo tradycyjna. No może poza tym, że do urozmaicenia nadzienia użyłam kakao. Zainspirowała mnie moja konfitura szwarcwaldzka. Zrobiłam więc bardzo aromatyczne nadzienie z wiśni  i kakao. Bardzo kruche ciasto,bogactwo nadzienia.Po prostu coś wspaniałego.I co z tego,  że krzywo? Ważne, że pysznie, że domowo i kojąco.Tak,bo szykowanie wiśniowej tarty ma dla mnie działanie terapeutyczne.Szalenie mnie odpręża i dodaje letniej,pozytywnej energii. Której i Wam wyjazdowo życzę.
Składniki:
Ciasto:
350 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
1 jajko
1 żółtko
2-3 łyżki lodowatej wody
4 łyżki kokosowego cukru
Ekstrakt waniliowy
Nadzienie:
0,75 kg wiśni
2 łyżki gorzkiego kakao
Sok z 1 limonki
4 łyżki cukru
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
Ewentualnie cukier puder

Z podanych składników zagniatam kruche ciasto. Chłodzę w lodówce minimum pół godziny. Dzielę na dwie nierówne części. Większą wylepiam formę do tarty, z mniejszej formuję wałeczki.
Kiedy ciasto się chłodzi szykuję nadzienie. Wiśnie pestkuję,przekładam do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, dodaję kakao i sok z cytryny. Smażę całość około 5 minut. Następnie dodaję bardzo delikatnie mąkę ziemniaczaną, mieszam  dokładnie całość i gotuję dalej przez 2 minuty.
Nadzienie wykładam na spód tarty,układam z wierzchu paseczki z ciasta. Smaruję wierzch mlekiem i cukrem. Piekę tartę 35 minut w 175 stopniach.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.