Ciasta

Karmelowy jabłecznik

2 Min. czytania
Tak, tak, Truskawkowe szaleństwo trwa. Wiem, wiem, sama mu ulegam. Jak chociażby wczoraj, kupiłam wczoraj 4,5 kilograma truskawek. Bardzo dorodnych, sprzedaje je ryneczku starszy pan. Prosto ze swojej działki, dorabia tak sobie do skromnej emerytury. Jego truskawki są słodkie i pyszne, jak poziomki. Wczoraj smażyłam więc konfitury. I mówiąc szczerze po tym truskawkowym seansie, zakończonym jedzeniem słodkiej konfitury na obiad i na kolację. Na obiad do pierogów leniwych, na kolację do chałki,nie miałam dość!. Kiedy myślałam o cieście na niedzielę oczywiście pomyślałam o jakimś truskawkowym wypieku. Ale, ale. Wszystkie owoce zużyłam do słoikowej przygody. No prawie, bo resztę zjadło pięć krasnoludków. W niedzielę zostawały tylko marketowe owoce, które mogłam kupić. Ale powiem szczerze, kto choć raz spróbował truskawek od Pana Mieczysława, ten na te z marketu niechętnie spojrzy. W domu miałam jabłka, postanowiłam więc upiec jabłkowe ciacho. Nieco inne, bo z karmelem. Samo ciasto jest mięciutkie i bardzo delikatne. Jabłka, które najpierw usmażyłam razem z karmelem nadały ciastu wyjątkowego smaku. Takie połączenia bardzo lubię. Bardzo proste i naprawdę pyszne ciasto, które idealnie wręcz pasuje do dużego kubka herbaty, kakao czy też cappucino. Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda jest taka sobie. Raczej domowa, niż spacerowa. Dlatego też kawałek ciasta i książka to smakowita wizja dla tego popołudnia. Kto jeszcze nie próbował takiego połączenia naprawdę polecam. Zapraszam więc na kawałek ciasta i wiśniową herbatkę. Liczę, że nowy tydzień przyniesie w końcu troszkę letniego słońca. I zdecydowanie ograniczy deszcz. I wróci mi pełnię zdrowia. Bolącym uszom mówimy nie.


Składniki:
Karmelowe jabłka
2-3 jabłka
2 łyżki masła
Czubata łyżka brązowego cukru
Sok z połowy cytryny

Ciasto:
150 gramów masła
4 jajka
4 łyżki cukru kokosowego
Paczka cukru z prawdziwą wanilią
400 gramów mąki pszennej
Łyżka proszku do pieczenia
3-4 łyżki mleka

Dodatkowo
Masło i bułka tarta do formy
Cukier puder

Jabłka myję, obieram i kroję na 8 cząstek. W garnuszku rozpuszczam masło i cukrem, dodaję jabłka i sok z cytryny. Smażę aż jabłka zmiękną i otoczą się karmelem. Chwilę studzę.

Masło ucieram z cukrami i żółtkami. Dokładnie ucieram na jasny krem. Białka ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z masą maślaną, dodaję mleko, ucieram do połączenia się składników. Na koniec dodaję pianę z białek. Delikatnie mieszam całość.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto -3/4 ilości, na wierzchu układam jabłka w karmelu. Resztę karmelu również wylejcie na wierzch ciasta. Przykrywam resztą ciasta.
Placek piekę przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Moje rady :
Do ciasta możecie użyć gruszek, myślę, że sprawdzi się również ananas w karmelu. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.