Jabłka myję, obieram i kroję na 8 cząstek. W garnuszku rozpuszczam masło i cukrem, dodaję jabłka i sok z cytryny. Smażę aż jabłka zmiękną i otoczą się karmelem. Chwilę studzę.
Masło ucieram z cukrami i żółtkami. Dokładnie ucieram na jasny krem. Białka ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, łączę z masą maślaną, dodaję mleko, ucieram do połączenia się składników. Na koniec dodaję pianę z białek. Delikatnie mieszam całość.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto -3/4 ilości, na wierzchu układam jabłka w karmelu. Resztę karmelu również wylejcie na wierzch ciasta. Przykrywam resztą ciasta.
Placek piekę przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Moje rady :
Do ciasta możecie użyć gruszek, myślę, że sprawdzi się również ananas w karmelu.
U mnie też trwa truskawkowe szaleństwo 😉 ale tym chętniej sięgnę po kawałek jabłecznika, by przełamać smak truskawek 😀
Dość często piekę różne wersje jabłecznika, ale z karmelem jeszcze nie. Ciasto wygląda bardzo ciekawie. Z wielką przyjemnością poczęstowałabym się choćby malutkim kawałkiem:)
Jest to ciasto idealne na chwilową przerwę między truskawkami 😀 Tak jak pisałyśmy na IG wczoraj zeżarłyśmy tonę truskawek i dzisiaj miałyśmy ich nie jeść… ale własnie zrobiłyśmy truskawkowe lody xD Jabłka i tak jemy codziennie rano ok kilku lat 😛
Mniam..jestem po obiadku, zjadłabym takie ciacho na deser
Mmm, choć jest sezon na truskawki, to taki jabłecznik chętnie bym zjadła 🙂 A mój tata ze wsi przywiózł 6 kg truskawek – wszystko żeśmy zamrozili 😛
zapraszam 😉
u mnie na mrożenie takiej ilości miejsca nie było, wyszły więc przetwory 🙂
🙂
🙂
🙂
Jestem fanką jabłeczników, więc ten pochłonęłabym w mgnieniu oka! 🙂
Musi być pyszny 🙂
Nie wiem jak smakują truskawki od Pana Mieczysława, ale Twoje ciasto z jabłkami wygląda obłędnie 🙂
Uwielbiam takie ciasta.
😉
taki jest 🙂
truskawki są boskie, jak i ciacho 😉
😉
Zazdroszczę sprawdzonych truskawek, ja ostatnio nie mogę na dobre natrafić ;/
A jabłecznik wygląda bardzo smakowicie 😉
ja się 4 rok trzymam Pana Miecia. Dobrze, że ma syna i z nim sprzedaje, wiem,że nie zniknie mój truskawkowy skarb 😉
Niestety nie miałem okazji próbować truskawek od Pana Mieczysława, ale zdecydowanie te z marketu to nie to samo co kupione na rynku :/ Nawiązując jeszcze do głównego tematu – jabłecznik doskonały, chętnie wypróbuję taką karmelową wersję 🙂
🙂
Truskawki królują, co nie znaczy, że nie warto sięgnąć po jabłka. Przepis mega😂😁😘 pozdrawiam Lena
zolza73.blog.spot.com
😉
U mnie też truskawki na pierwszym planie, ale ciasta z jabłkami zawsze smakują 🙂
🙂
Uwielbiam polskie truskawki, takie z własnej uprawy są najlepsze,fajnie, że możesz kupować od tego pana.
Moja przyjaciółka ma własną uprawę i smakuja zupełnie inaczej niz ze sklepu.
Ale super ciasto 🙂
uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami !
🙂
miałam kiedyś swoje, to była poezja. Ale działki nie ma i teraz człowiek tęskni 😉
Mniaam wyglada przepysznie!:)
Pycha w sam raz dla łasuchów, takich jak ja. Porywam kawałeczek.
Pychotka ☺
🙂
🙂
🙂
Wczoraj tak się objadłam jabłecznikiem, że chwilowo mam go dość w jakiejkolwiek postaci 😀
Alez to dobre:)
😉
Jabłecznik to miła odmiana po słodkościach z dodatkiem truskawek 🙂 Twoje ciasto wygląda doskonale i bardzo chętnie zjadłabym kawałek 🙂
dziękuję 🙂
Mniam kochana ale pyszności 🙂
🙂
♥
Mój tato uwielbia 🙂
🙂
🙂
Gdzieś już widziałam podobny jabłecznik. Tylko gdzie? 🙂
Bardzo mi się podoba.
Ciekawe czy sprawdziłby się u mnie w domu (aaa mam wielu jabłecznikoholików pod jednym dachem ;)) ? Coś mi się wydaje, że tak! 🙂
Zrobię z chęcią.
Pozdrowionka 🙂
😉
smak karmelizowanych jabłuszek jest wspaniały!