Śniadania na słono

Wiejskie serniczki owsiano- kukurydziane.

2 Min. czytania
Śniadanie to najważniejsze posiłek w ciągu dnia. I basta. Nie ma co z tym dyskutować tylko jeść codziennie śniadanie. A co na to śniadanie można zajadać? Jedni lubią na słodko, inni na wytrawnie. Jedni lubią celebrować śniadania, inni jedzą w biegu, gdzieś między szukaniem kluczy do auta, a pakowaniem plecaka dziecku. Jedni mają stały śniadaniowy zestaw – kawa i jogurt 0 % tłuszczu i garść bakalii, inni codziennie szykują coś nowego i lubią zaskakiwać samych siebie. Ja jestem gdzieś po środku. W tygodniu stawiam na szybkie i pewne rozwiązania. Za to w weekendy celebruję każdy kęs i z dużą starannością szykuję sobie ten najważniejszy posiłek. Tym razem padło na pyszne serniczki z patelni. Oryginalne. Oryginalne, bo zrobiłam je z serka wiejskiego, dodałam mielone płatki owsiane, i nadziałam je kakaowymi płatkami kukurydzianymi. Do tego świeże truskawki, odrobina cukru pudru i można zdobywać świat ! Te serniczki nie są wcale trudne, robi się je naprawdę szybko, są pożywne i przepyszne. Sprawdzą się świetnie na śniadanie w ciągu tygodnia. Smakują tak samo dobrze na ciepło i zimno,można więc zapakować je na drugie śniadanie i zjeść w pracy czy w szkole. Mi umiliły one wczorajszy poranek. O ile sobota była wyjątkowo pracowitym i męczącym dniem, o tyle zaplanowałam sobie leniwą i relaksującą niedzielę. Miałam tyle planów. Niestety. pogoda zrobiła mi psikusa, i zamiast długich spacerów, wyjazdu nad morze i leniwego podziwiania błękitu nieba padało niemal cały dzień. Słońca zabrakło i cóż, życiowa energia jakby osłabła. Leniwy dzień toczył się więc po domowemu. Poza wyjazdem do pierogarni gdzie świętowaliśmy przedwczesne 30 urodziny mojej siostry. Zaczyna do mnie docierać, że za rok czeka mnie dokładnie to samo. Tyle, że ja w środku czuję się jakbym miała 20 lat, wyglądam na 18, więc w ogóle tego nie odczuwam. Ale siostrze w dniu jej prawdziwych urodzin 100 lat. Dziś jest już w Krakowie, nie wiem czy doleciałyby te serniczki? Zawsze warto spróbować.

Składniki na 4 spore placuszki.

1 opakowanie serka wiejskiego – 250 gramów
1 średnie jajko
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
Ekstrakt pomarańczowy
4 łyżki płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella kakao i miód
Masło klarowane
Truskawki, cukier puder

Serek wiejski lekko rozgniatam widelcem – jeżeli kupicie serek z dużą zawartością śmietanki, należy ją odcedzić. Do serka wbijam jajko, dodaję mąkę i dokładnie łączę. Do smaku dodaję ekstrakt pomarańczowy.

Rozpuszczam masło na patelni, z 3/4 ciasta formuję 4 placuszki, smażę minutę. Po tym czasie na wierzch wysypuję po łyżce płatków, przykrywam resztą ciasta i smażę aż z wierzchu placuszki zaczną się ścinać. Przewracam delikatnie na drugą stronę i dosmażam do zrumienienia.
Gotowe serniczki podaję z truskawkami, i lekko posypuję cukrem pudrem.

#lubella
#mojaalternatywa

Odkryj autentyczny smak natury

Moje rady:
Możecie użyć mielonych płatków jaglanych czy jęczmiennych
Placuszki możecie podać z miodem, konfiturą czy dowolnymi owocami. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

63 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.