Serek wiejski lekko rozgniatam widelcem – jeżeli kupicie serek z dużą zawartością śmietanki, należy ją odcedzić. Do serka wbijam jajko, dodaję mąkę i dokładnie łączę. Do smaku dodaję ekstrakt pomarańczowy.
Rozpuszczam masło na patelni, z 3/4 ciasta formuję 4 placuszki, smażę minutę. Po tym czasie na wierzch wysypuję po łyżce płatków, przykrywam resztą ciasta i smażę aż z wierzchu placuszki zaczną się ścinać. Przewracam delikatnie na drugą stronę i dosmażam do zrumienienia.
Gotowe serniczki podaję z truskawkami, i lekko posypuję cukrem pudrem.
#lubella
#mojaalternatywa
Moje rady:
Możecie użyć mielonych płatków jaglanych czy jęczmiennych
Placuszki możecie podać z miodem, konfiturą czy dowolnymi owocami.
🙂
🙂
Pychotka! alez mi smaka narobiłaś
pyszności!!!!
🙂
🙂
Placuszki pierwsza klasa 🙂
ja bez śniadania nie wychodzę;) Ale mam odwrotnie – w weekendy zazwyczaj gdzieś wyjeżdżamy, więc nie mam czasu na długie przygotowanie śniadania. Ale placuszki-serniczki bym zjadła chętnie;)
u mnie też dziś truskaweczki:)
W tej dziedzinie każdy ma inną teorię i najważniejsze to słuchać organizmu 😉 Ja nie uważam, żeby jedzenie rano niewielkiej ilości czegoś miało sens tylko dlatego, żeby nie mieć pustego żołądka – wolę zjeść na raz więcej niż tak co chwilę, z różnych względów. Owoce w drodze też nie zawsze jem – tylko jak czuję taką potrzebę, jak nie muszę, to wolę zjeść je chwilę przed śniadaniem właściwym.
Są różne teorie na temat przerw między posiłkami, jedzeniem śniadań itp, więc najważniejsze to dostosować to do swojego rytmu 😉
Maniam! a ile mąki bo w składnikach coś nie widzę? 🙂
🙂
🙂