Ciasta

Pikantny murzynek ze śliwkami

2 Min. czytania
Jakiś czas temu, wracając z wakacji zajrzałam do Bydgoszczy. To zaskakujące, ale moje pierwsze spotkanie z tym miastem było kiepskie, a teraz? Zmiana o 180 %. Pamiętam jak z 10 lat temu, po przerwie sporej, pojechałam do kuzynki w Bydgoszczy. Wujek odebrał mnie z okropnie wyglądającego dworca, przewiózł przez smutne centrum i zabrał do swojego domu. Cieszyłam się kiedy wizyta dobiegła końca. Miasto wyglądało po prostu źle. 3 lata temu było już zupełnie inaczej. Ładniej, klimatyczniej i spokojniej. A w tym roku zaskoczyło mnie to miasto zupełnie. Na plus oczywiście. No dobrze, ale w temacie jak nic widnieje murzynek, do tego pikantny i śliwki. A ja tutaj o Bydgoszczy. Bez związku? Nie, jest związek. To właśnie w Bydgoszczy skusiłam na pyszny deser, lekkie i delikatne maślane ciasto o nieco piernikowej nucie, ze śliwkami. Zainspirowało mnie do stworzenia murzynka, z pikantną nutą i dodatkiem śliwek. Połączenie okazało się po prostu idealne! Słodkie, maślankowo- maślane ciasto, czekolada,  chilli, imbir i śliwki.  Moja mama nie mogła się oderwać, skubała cały wieczór, kawałek po kawałku. Nie dziwię się jej. Jednogłośnie rodzina orzekła, że to ciasto smakowało lepiej niż oryginał. Koniecznie spróbujcie. Robi się szybko i prosto. Ale dzięki oryginalnemu smakowi będzie pasować zarówno jako niedzielne ciasto do kawy, jak i świetnie się sprawdzi w roli deseru na przyjęciu. Będzie smakowało po prostu każdemu. Miękkie, czekoladowe, pikantne, pyszne.

Składniki:

200 ml maślanki
3 średnie jajka
120 gramów masła
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
2 czubate łyżki kakao
20 gramów gorzkiej czekolady
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Po dużej szczypcie imbiru, kardamonu i chilli
Ekstrakt waniliowy
4 łyżki brązowego cukru plus łyżeczka
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
6 -7 śliwek węgierek
2 pełne łyżki powideł śliwkowych Jamar

Dodatkowo :
Cukier puder

Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki, posypuję łyżeczką cukru plus cynamonem, mieszam i zostawiam z boku.
Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Stopniowo dodaję jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaję mąkę przesianą z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Ścieram gorzką czekoladę. Na koniec dolewam maślankę i dodaję powidła. Ciasto nie powinno być bardzo gęste.

Tortownicę przykrywam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Z wierzchu układam śliwki – skórką do dołu. Murzynka piekę 40-45 minut w 185 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Niespodzianka od firmy Jamar. Ekologiczna i praktyczna torba na zakupy i zdrowe produkty 😉

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

55 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.