Śliwki myję, kroję na połówki, usuwam pestki, posypuję łyżeczką cukru plus cynamonem, mieszam i zostawiam z boku.
Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Stopniowo dodaję jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaję mąkę przesianą z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Ścieram gorzką czekoladę. Na koniec dolewam maślankę i dodaję powidła. Ciasto nie powinno być bardzo gęste.
Tortownicę przykrywam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Z wierzchu układam śliwki – skórką do dołu. Murzynka piekę 40-45 minut w 185 stopniach, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Niespodzianka od firmy Jamar. Ekologiczna i praktyczna torba na zakupy i zdrowe produkty 😉 |
😉
😉
😉
Zapachniało jesienią…
Uwielbiam takie ciasta 🙂 Bardzo chętnie bym się skusiła na kawałeczek 🙂