Obiady

Makaron z sojowymi kotlecikami

2 Min. czytania
Są ludzie, którzy mają z górki, inni mają pod górkę. Ostatnio miałam pod górkę, cały dzień pod górkę. Najpierw szalony dzień  w pracy, bardzo męczący i intensywny. Następnie wizyta w przychodni. W tym roku biję wszystkie rekordy, a to dopiero parę tygodni za nami. W każdym razie podczas tej wizyty dowiedziałam się, że lista moich dolegliwości jest tak długa, że połowy już zapomniałam. Dostałam solidny pliczek recept i skierowań na dalsze badania. Dwa z nich są tak koszmarne, że najchętniej bym je pominęła. Ale cóż, pani doktor kazała mi się ogarnąć i jak najszybciej wszystko poumawiać. Wyszłam i spacerem poszłam do apteki. Jedynie dwadzieścia minut, idealny czas na odetchnięcie. W aptece podaję recepty, pani mówi, że to są rzadkie leki, więc ich nie ma, już zamawia, a ja zaczęłam się zastanawiać jak drogie mogą być rzadkie leki? Nie zdążyłam poznać ceny, bo okazało się, że lekarka zapomniała podpisać recepty i przystawić pieczątki. Żaden problem, znów ruszyłam spacerem pod górę, przecież to tylko 20 minut w jedną stronę. Po kolejnych 15 minutach w przychodni, dowiedziałam się, że moja lekarka wyszła, do przyszłego tygodnia jest na urlopie, a chwilowo są sami pediatrzy, więc recepty nie dostanę. Cóż mi było robić, wracam do domu. Głodna i zmęczona. Stracony czas postanawiam nadrobić przy obiedzie, nie w  głowie mi długie gotowanie, wybieram bardzo szybką opcję. Makaron, ogórek, dużo koperku i sojowe kotleciki, trzymane na czarną godzinę. Robi się ten obiad błyskawicznie, a smakuje naprawdę pysznie. Do tego jest bardzo dobry i na ciepło i na zimno, czyli może posłużyć za lunch w pracy. Nie zdążyłam dokończyć mojego obiadu, kiedy dostałam telefon z przychodni, że mogę przyjść po receptę. O, nie. Za takie spacery to ja dziękuję, następnym razem….  Na razie jem pyszny obiad. 

Składniki:

Makaron kokardki

Pół ogórka

3-4 kotleciki sojowe

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżki bułki tartej

Duża garść koperku

Oliwa z oliwek ( smakowa, polecam czosnkową)

Słodka papryka

Pieprz

Sól

1 łyżka masła klarowanego


Makaron gotuję al dente.

Kotleciki sojowe zalewam gorącym bulionem i moczę około 10 minut. Po tym czasie posypuję solą i pieprzem, i obtaczam w bułce tartej wymieszanej ze słodką papryką. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażę kotleciki na rumiano – około 5 minut. 
Ogórek myję, obieram i kroję na małe kawałki. Koperek myję i siekam. Makaron łączę z ogórkiem i koperkiem, polewam oliwą. Na wierzchu układam pokrojone na kawałki kotleciki sojowe. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

51 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.